Herkes masalları sever değil mi? Bu yüzden yıllardır Ezop ve diğer masallar okunur, anlatılır ve onlardan dersler alınır.
Pazarlama söz konusu olduğunda da, bu teknik ile inanılmaz sonuçlar sağlayabiliriz. Pazarlama çalışmalarında yaşanılan tecrübeler ve tecrübelere dair yazılmış vaka çalışmaları her zaman ilgimizi çeker.
Vaka çalışmaları aslında hikayelerin pazarlama versiyonudur, ders çıkarmak için birebirdir. Siz de firmanız ile ilgili pazarlama stratejilerine, vaka çalışmalarını kaleme almayı mutlaka ekleyin. Yaşanılan tecrübeleri, diğer müşterilerinize de iletmeyi unutmayın ki, üstlerine düşen çıkarımları yapabilsinler.
Peki iyi bir vaka çalışması nasıl oluşturulur? Bu ipuçları ile doğru yolda olacaksınız:
İpucu 1: Yapısı bir hikaye gibi olmalı ve mantıklı bir akışa sahip olmalı. Sorunu detayları ile açıklayın. Şirket veya ürünü masalın kahramanı gibi özelliklerini belirterek tanıtın. Yaşanılanları özet olarak anlatarak, mutlu sona ulaşmak için yapılması gerekenleri yazarak sonlandırın.
İpucu 2: Birçok gerekli ayrıntı ekleyin. Sadece "Biz müşterimizi kaybediyorduk." demeyin, sorunu özellikleri ile tanımlayın. ‘Müşterimizi kaybederken, bizim satışımız % 42’den fazla oranda düştü, çünkü…’ gibi. İyi bir masal için detaylar önemlidir değil mi? Sonra bu sorunu atlatış şekliniz, o sürecin detayları, karşınıza çıkan tuzaklar ve sonuçta ne oldu? gibi detaylar.
İpucu 3: Özgünlük çok önemlidir. Her yerde okunabilecek çalışmalar, sizin tecrübeniz değildir. Formalite olsun diye değil gerçekten yarar sağlamak adına bu çalışma yapılmalı.
İpucu 4: Eğer mümkünse tecrübeyi yaşadığınız müşteriniz de katkıda bulunsun. Görsel bu anlamda anahtarınız olacaktır. Hikayeye dair görseller, grafikler, inandırıcılığını arttırarak çalışmanıza güç katacaktır. Ya da video çekimi yapabilirsiniz.
Örneğin biz, AdresGezgini olarak müşterilerimizle onların başarı hikayelerine dair videolar çekiyoruz ve web sitemizin 'Başarı Hikayeleri' bölümünde yayınlıyoruz. Hem internet reklamcılığı ile ilgi yaşadıklarını, tecrübelerini paylaşıyorlar hem de diğer firmaların başarılı olma amaçlarına ilham veriyorlar.
İpucu 5: Vaka çalışmanızı yayınlamadan önce mutlaka gerçekleri yansıttığından emin olun. Bir vaka çalışması gerçek bir sorunu ve çözümü ortaya koymalıdır. Çalışmanızı kusurunuzu örtmek için değil, çözüm yollarınızı, tecrübelerinizi, sorunlar sonucunda elde ettiğiniz başarılarınızı paylaşmak için oluşturun.
Kaynak : Drew's Marketing Minute