Modern teknoloji, gelişen sanal dünya ve sosyal ağ yenilikleri ile, markaların reklam ve tanıtım çalışmaları ile ilgili olarak da uyum ve değişimlere gitmek şart oldu. Bu değişim hızına yetişebilmek için, köklü firmalar bile logolarını değiştirme yoluna gitmeyi tercih etti.
Lüks tüketimin bilinen markalarından Yves Saint Laurent, bu sene marka olarak 50.yaşını kutluyor. Markanın yeni kreatif direktörü Hedi Slimane, çağdaş bir soluk getirme amacıyla oldukça iddialı adımlar atıyor. Bunlardan biri de sadece hazır giyim koleksiyonunu sonbaharda isim “Saint Laurent Paris” ve logo değişikliği ile tanıtmak olacak.
Moda eleştirmenleri isim değişikliğine rağmen yine markanın bilinen adıyla kullanılacağını ‘Yves Saint Laurent’ düşünüyor. Markanın müşterileri ve takipçilerinin ise bu konuda farklı yorumları var. Bazısı eski logoyu istiyor, daha gösterişli olduğunu düşünüyor. Bazıları ise yeni logoyu daha çok beğenmiş, daha elegan durduğunu belirtiyor.
Moda markalarının yanı sıra, değişime yön veren, dünyanın en popüler sosyal medya araçlarından Twitter bile logo değişimine gitmedi mi? Hatta Twitter artık yazı metni, ifadeler ve "t" harfini dahi kullanmayacağını da söyleyerek, sadeleştirilmiş olan yeni figürün, kendi markalarını temsil edecek tek standart olacağını da eklemişti.
Bilişim markaları de gelişen teknoloji ve kendi gelişen yapılarını yansıtma amaçlı olarak logo yenileyebiliyor. 2007 yılında kurulan firmamız AdresGezgini de kurumsal kimliğini pekiştirmek adına 2010 yılında logo değişimine gitti. Daha sıcak, dostane görünen ve güven veren yeni logo, yayınlandığında AdresGezgini takipçilerinden de tam not almıştı.
Aslında logo değişiminin güzel de bir hikayesi var: Eski logo, cılız bünyesi ile 2007'de 3 akademisyen ortak tarafından kurulan şirketin ilk yıllarındaki halini simgeliyor. Gittikçe büyüyen ve bünyesine sürekli yeni çalışma arkadaşları ekleyen AdresGezgini'ni yeni logo tam da olması gerektiği gibi yansıtıyor.
Peki siz firmanız için bu yönde bir yenilenme istiyor musunuz?
Yeni logo ya da isim değişikliği kararınızdan önce piyasanın nabzını tutabilir, müşterilerinizle farklı yollarla temasa girip, fikirlerini alabilirsiniz. Sahip olduğunuz ya da potansiyel müşterilerinize yönelik hazırlayacağınız bir anket, yöntemlerden biri olabilir.
Ya da kararınızı yürürlüğe sokmadan önce, özel davetlilerinizle bir lansman gerçekleştirebilir, fikirlerini alarak nihai kararınızı verebilirsiniz.
Markanızın, firmanızın logo ya da ismiyle ilgili bir revizyon düşünüyorsanız, karar vereceğiniz bu adımın doğru olduğundan emin olun. Bazen yenilenmek; yeni nesili, yeni teknolojiyi yakalayabilmek adına, size başarı sağlayabilir ama müşterilerinizin bağlılık gücünü de hafife almayın. Yenilenme sürecinizden mevcut müşterilerinizi koruyarak, potansiyel hedef kitlenize de ulaşarak çıkın.