'İzmir Fuarı’nın Bilinmeyen Hikayesi' yazı dizimizin son yazısı ile karşınızdayız. Binlerce ziyaretçinin akın ettiği 81. İzmir Enternasyonal Fuarı bir yaşını daha doldurdu. ‘Yaşamın Her Alanında Tasarım’ temasıyla fuar ‘Partner ülke’ olarak Latin Amerika ülkelerini misafir etti. Fuarda yaşanan şenlik havasının yanı sıra, organize edilen iş günleri ile ülkeler arası ticari ilişkiler geliştirildi.
Mardin, Uşak, Çorum ve Denizli gibi illerin geçtiğimiz yıllarda ‘Onur konuğu il’ olduğu fuar bu yıl Hatay’ı konuk etti. Tarihi geçmişi, yöresel kültürü, yemekleri, el sanatları, ticareti, örf ve adetleri kısacası, her yönüyle kendisini tanıtma ve sergileme imkanı bulan Hatay, İzmir Fuar’ına renk kattı. Özellikle açılış töreninde ‘Antakya Medeniyetler Korosu ‘ sahne alarak, konuklara unutulmayacak bir konser verdi. Papaz, imam, rahibe, öğretmen, ev hanımı, kuyumcu, öğrenci, manifaturacı gibi farklı meslek gruplarından oluşan “Antakya Medeniyetler Korosu '' , 2012 Nobel Barış Ödülü adayı olarak gösterilmişti.
Fuar süresince aileler çocuklarıyla keyifli alışverişler yapma, etkinliklere katılma şansı yakaladı. İzmir şehri genelinde yapılan sokak gösterileri halkın ilgisini ve beğenisini kazandı. Tansaş sponsorluğunda düzenlenen ücretsiz halk konserleri ile eğlence gündüzden geceye uzadı. Keyifle geçen fuar süresince İzmir Enternasyonal Fuarı bilişim sponsoru AdresGezgini olarak, standımızda ziyaretçilerimizi ağırladık, yeni dostluklar kurduk. Farklı alanlarda hizmet veren birçok firmaya internet reklamcılığı konusunda kısa süreli eğitimler verdik. Bazılarını ise yakından tanıma fırsatı bulduk, internet reklamcılığı üzerine röportajlar yaptık. Önümüzdeki günlerde bu röportajları blogumuzda okuyabilirsiniz.
81’inci fuardaki temel hedef, fuar konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak; fuarı ailelerin, İzmirlilerin ve kentin gündemine etkin biçimde getirmekti. Ayrıca fuarı gençleştirmek, yenilemek ve genç kuşaklarla buluşturmak için fuara ‘81’lik delikanlı’ denildi ve gençlere yönelik birçok farklı etkinlik organize edildi. Ancak haftaiçi alınan üzücü terör ve şehit haberleri nedeniyle bazı konserler iptal edilmek zorunda kalınsa da, gençlerin ilgisi memnuniyet vericiydi.
Sağlıklı yaşam için ‘Bisiklet Farkındalığı’ yaratmak amacıyla bisikletli sporcular, Kültürpark içinde sembolik bir kortej sürüşü gerçekleştirdi. Bu yıl İzmir Fuarı’nda ilk kez ‘Serbest Kürsü’ etkinliği gerçekleştirildi. Serbest kürsü alanında, fuar katılımcı ve ziyaretçilerin düşünce ve önerileri kayıt altına alındı. Kayıtlar incelenerek bir sonraki fuarlar için düşünce ve öneriler değerlendirilecek. Yaratıcı gençleri ve konu ile ilgilenenleri teşvik etmek ve yeteneklerini gösterebilecekleri alanlar hazırlamak amacıyla çeşitli yarışmalar da düzenlendi. İEF Ödüllü Fotomaraton Yarışması ve 1.Ulusal Karikatür Yarışması için son katılım tarihi 21 Eylül 2012.
Önümüzdeki yıl ile ilgili şimdiden hazırlıklarına başlanan İzmir Fuarı ile ilgili biz de oldukça heyecanlıyız. Bakalım seneye bizi ne gibi sürprizler bekliyor olacak?
Önceki yazılarımızı okumak için:
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Bilinmeyen Hikayesi #2
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Bilinmeyen Hikayesi #1