Crowdsourcing - Kalabalıkların Gücü, Bir İşin Geleceğine Nasıl Şekil Verebilir? kitabında Jeff Howe, "doğru koşullar altında kalabalık, kaç kişi olurlarsa olsunlar çalışanlardan daha iyi performans sergiler" der. Yani doğru zamanda doğru koşullar sağlanırsa sıradan insanlar uzmanlardan çok daha iyi performans gösterebilirler.
Sosyolojide kalabalık, ortak fikirlerle hareket eden ve aynı heyecanı taşıyan, birbirini tanımayan ve sürekli olmayan, kendiliğinden oluşan insan yığınıdır. Bu insanlar belirli bir amaç etrafında toplanmıştır, hepsinin aynı konuya akan enerjisi ve bilgisi sayesinde mükemmel bir değişim yaşanabilir ki bunu kanıtlayan yüzlerce örnek var ve bu örneklere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
Tek bir tweet bir ülkenin düzenini değiştirebilir mi? Tek bir tweet ile siyasiler kararlarını değiştirebilir mi?
Cevap, Evet.
Sizin tek bir tweetiniz, benim, öbürünün ve diğerinin tweetleri... Hepsi birleştiğinde tüm yönetimi ve karar alma biçimlerini kökten değiştirebilecek güce sahip olur.
Sosyal medya ile daha hızlı ve daha az maliyetle birbirleriyle iletişim kurabilen insanlar, ihtiyaç duyduklarında sosyal medyayı kendi çıkarları doğrultusunda son derece etkin bir şekilde kullanabilirler. Bunun en gözde örneği, 2011 yılının ilk çeyreğinde Arap Baharı olarak adlandırılan ve Arap coğrafyasında başlayan halk hareketlerinin buluşma ve örgütlenme aracı olarak sosyal medyayı kullanmalarıdır. Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı etkisi altına alan Arap Baharı, kalabalıkların internet üzerinden örgütlenerek bir ülkenin yönetim şeklini nasıl değiştirdiğine verilebilecek en güzel örnektir.
Sosyal medyada kalabalıkların gücü karar alma mekanizmalarını da etkiler. Bunun en taze örneğini dün İstanbullular yaşadı. Yoğun kar yağışı nedeniyle işlerine, okullarına gitmekte zorlanan binlerce insan Twitter üzerinden seslerini İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya duyurmaya çalıştı. Okulların tatil edilmesi için baskı yapan öğrenciler, tüm gün boyunca Vali Mutlu'nun Twitter hesabına tweet gönderdi.
Kar yağışı nedeniyle okulların tatil edilip edilmeyeceğine merakla bekleyen ve konuyu "#valiokullarıtatilet" hashtagi ile trendlere taşıyan öğrencilerin isyanlarını cevapsız bırakmayan Vali Mutlu, ardı ardına konuyla ilgili tweetler gönderdi. Her bir tweeti binlerce RT alan Vali Mutlu'nun takipçilerinde 4 saat içinde 30bin'den fazla artış oldu.
Sevgili gençler,öğrenciler yoğun mesajlarınızı alıyorum saatlerdir.Kar tatili diye yazmaktan yoruldunuz.Sizi çok seviyorum,bunu bilmelisiniz
— Hüseyin Avni Mutlu (@Valimutlu) January 7, 2013
Keşke sizi hep mutlu edebilsem.Çok güzel esprilerinizin yani sıra Vali Amcaaaa diye sitemlerinizide okuyorum.TATİL ET adeta şifreniz oldu.
— Hüseyin Avni Mutlu (@Valimutlu) January 7, 2013
Ardı ardına atılan şikayet tweetlerine ve ısrarlara dayanamayan Vali Mutlu, gece yarısı Twitter hesabı üzerinden okulları tatil ettiğini açıkladı.
Meteorolojik uyarı, buzlanma riskini yüksek, kar yağışını yoğun gösteriyor,o nedenle SALI GÜNÜ OKULLARI Ana,ilk,orta,lisede tatil ettik.
— Hüseyin Avni Mutlu (@Valimutlu) January 7, 2013
Büyük bir heyecan ve mutluluk karşılanan bu tweeti 12,854 defa RT edildi, binlerce mention aldı. Sosyal medya ülkelerin yönetim şeklini, siyasilerin davranışlarını ve karar alma biçimlerini değiştirmeye devam ediyor. Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA-International Public Relations Association) 2014 başkanı Dr. Zehra Güngör'ün de altığını çizdiği gibi 2013 seçimlerle birlikte siyasi iletişimin artacağı bir yıl olacak.