AdresGezgini olarak Marketing Türkiye tarafından düzenlenen İnteraktif Pazarlama Zirvesi(İPZ)’ne davetliydik. Gaziantep, Kayseri, İzmir, Denizli ve Konya’yı kapsamına alan İPZ Anadolu'nun İzmir ayağı Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Ozan Çolakoğlu ve Türk Telekom Batı-1 Bölge Müdürü Yücel Yaşar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Açılış konuşmalarının ardından sahneyi Arzu Küfündür aldı. Local Media Group CEO’su Küfündür, Türkiye’nin çeşitli illerinde yaptıkları memnuniyet anketi çalışmalarının İzmir'deki sonuçlarını değerlendirdi.
Sonrasında Project House Ajans Yönetici Ortağı Cüneyt Devrim “Geleceğin Büyük Markaları İnternetten Doğacak” başlıklı oturumunda internette marka olma sürecini ve markaların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. İnternette etkin olabilmek için dikkat etmeniz gereken 7 nokta ise bunlar:
-
Markanın özünü bulun,
-
Doğru takımı kurun,
-
Devamlılığı sağlayın,
-
Detaylara dikkat edin,
-
Eleştirilere kulak asın,
-
Özgün olun,
-
Kendi değerlerinizi yaratın.
Devrim, konuşmasının sonunda markanın rasyonel olan ürünleri duygusal kılıp değerini arttıran bir kavram olduğunun da altını çizdi.
Cüneyt Devrim’in arkasından sözü alan Markobi Kurucu Ortağı Hakan Bayülgen, “Pazarlamanın Yapı Taşları” oturumuyla geçmiş dönemlere uzandı. Otomotiv sektörünü örnek veren Bayülgen, Ford’un 1900’lerden bugüne uzanan hikayesine değindi. 1900-1950 yılları arasında seri üretime başlayan Ford, 1960’larda satışa odaklanırken 1970 sonrasında ise pazarlama stratejileri geliştirilerek çalışmalarını bugünde de sürdürüyor. Bayülgen, BMW ve Mercedes’in de yer aldığı sektörün Değer Savaşları içerisindeki pazarlamanın rolü ve önemine bahsetti.
Pazarlama nedir, ne değildir üzerine tartıştıktan sonra dijitalleşme sürecindeki pazarlama tekniklerinden konuştuk. Türk Telekom KOBİ Satış Direktörü Esra Şimşek, “Yeni Gerçek: Dijitalleşme” başlıklı oturumda internet altyapısından, fiber teknolojiye Türk Telekom’un hizmetlerinden bahsederek dijitalleşmenin önemi ve gerektirdiklerini anlattı. “Teknolojiye yatırım yapmadığınız sürece marka olamazsınız, teknoloji markanın yapıtaşıdır” diyen Şimşek’in sunumunun ardından verilen kahve molası sonrası zirvenin ikinci bölümü başladı.
“İnternette hem marka imajına yönelik hem de satış arttırmaya yönelik kampanyalar eş zamanlı nasıl planlanır? Satın alırken dikkat etmeniz gerekenler” oturumunda söz alan Digital Partners CEO’su Tunç Günbey internet reklamcılığına dair önemli kavramların üzerinde durdu. Reklamvereni hızlı bir sonuca ulaştıran Google reklamlarının etkinliğinden bahseden Günbey, konuşmasını reklam modellerinden örnekler vererek sürdürdü.
Tunç Günbey’in arkasından sözü alan Foursquare ve LinkedIn Satış Yöneticisi Esin İmer, “Foursquare ve LinkedIn ile Müşterilerinize En Doğru Yerde Ulaşın” oturumuyla sosyal medyada yer alan reklam modellerinden bahsetti. Dünyadaki profesyonelleri daha üretken ve daha başarılı kılmayı misyon edinen LinkedIn'de yer alan içeriklerin zenginliğine değinen İmer, Türkiye’de 3.2 milyon LinkedIn üyesi olduğunu belirtti. Display Ads, Spotlight Ads, Content Ads, Expandable Video Content Ads, Inmail gibi reklam modellerinin kullanıldığı LinkedIn’de tek bir reklam alanının olmasının öneminin de altını çizdi. Çok genç bir kitleye hitap etmesi sebebiyle ileride alım gücü artacak bir kullanıcı profiline sahip olan Foursquare reklamlarından da bahseden İmer, kişi başı check-in’de ülke olarak dünya birincisi olduğumuzu duyurarak konuşmasına son verdi.
Ve son olarak “İnternetle Hayatımıza Giren Yeni İş Yapış Biçimleri” oturumuyla sahnede bulunan Atıf Ünaldı; Jeff Bezos, Richard Branson ve Peter Thiel gibi ünlü girişimcilerin, internet yardımıyla başladıkları ilginç girişimleri anlattı. Bu ilginç girişimlerden biri Jeff Bezos'un Apollo 11'i okyanustan çıkarmaya çalışması. Yasalara göre okyanustan çıkan her şey çıkaran kişiye aittir. Jeff Bezos da Apollo 11'in sahibi olmak istiyor.
Katılım belgesi töreni ve öğle yemeğinin ardından soru-cevap kısmı sonrasında zirve sona erdi. Biz de AdresGezgini olarak oldukça verimli, bir o kadar da keyifli organizasyonlarından ötürü İnteraktif Pazarlama Zirvesi’ni düzenleyen Marketing Türkiye’ye ve konuşmacılara teşekkür ederiz.