Hewlett-Packard (HP) şirketi kurucuları Bill Hewlett ve Dave Packard tarafından 1939 yılında bir test ve ölçü cihazları üretici şirketi olarak kuruldu. Hewlett ve Packard şirket için çalışma şeklini; yeniliklere açık olmak, etik, ahlaki ve dürüst olmak olarak öngörürken, HP’ nin en önemli standart iş kuralını ise ‘Kararının ne olduğunu ve basında yayınlandığında nasıl görüldüğünü düşünmek’ şeklinde belirlediler.
Şirket kültürü ve örgütsel modeli oluştururken sosyal medyayı da aktif olarak kullanmaya karar verildi. HP kültürü -HP yolu olarakta bilinir- yenilik, bütünlük ve işbirliği üzerine kurulurken, bu kültür sosyal medya için doğal bir gelişim oldu. HP, keşif ve eş zamanlı öğrenme yoluyla kendini büyüttü. Ofis içerisine de yayılan gelişim, çalışanların kariyerini de etkilemesi şirket yararınaydı. Çalışanlar keşfedip öğrendiklerini birbirleriyle paylaşarak, yeniliklere yönelik etkileşim kurdu. Hem içi hem dış gelişimlerin sonucu büyüyen HP kültürü için sosyal medyada da başarılı olma zamanı gelmişti.
İlginçtir, HP bu konuda da hızlı başarılar elde eder. Şirket içi oluşturulan keşfedip, öğrenip, paylaşmaya yönelik sistem, sosyal medyada faydalarını hemen gösterir. Geçerli ve tutarlı güncel içerik ile blog yazıları çok ilgi görür. Sosyal ağlarda nasıl yer alacakları ile ilgili çalışmaları hazırlayan dijital medya konseyi temsilcileri hazırlar. İlgili departmanda görevli her çalışan gerekli eğitimleri alarak alanında geliştirilir. Oluşturulan davranış kuralları ile sosyal medya yönetimi güçlendirilir. Belki size fazla temkinli gelebilir ancak HP gibi büyük bir firma bu kontrole ve her türlü temkinli harekete sahip olmalıdır. Bu nedenle dünyada en iyi kurumsal sosyal medya yönetimleri sıralamasında ilk 10’ da yer alır. Örneğin blog yazılarını incelediğinizde her bir yazıda hem heyecanı hem de kontrollü hareketi hissedersiniz.
Eski bir HP çalışanı ve geçerli HP hissedarı, yenilik ve operasyonel mükemmellik kültürünü, HP' nin sonraki CEO'ları da aynı dengede hareket etsin diye oluşturduklarını söyler. Unutmayın ki yaklaşık 300.000 çalışanı olan şirketin en büyük varlığıdır her bir çalışan. Onların yetkisi ile çalışanların iletişim ve işbirliğini oluşturmak, sosyal medya içinde yenilikler oluşturup değişen piyasaya uyum sağlamak en önemli amaçlarıdır.
HP sosyal medya çalışmalarına en iyi bir örnek, HP sosyal medya yöneticileri, sosyal medya dijital medya konseyinin pazarlama ekibi gibi günlük müşteriler, müşterilerin ihtiyaçları, soruları ile birebir ilgilenmelerini istemesi gösterilebilir. Ve potansiyel müşterileri de her yenilikten haberdar etmeleri sosyal medya takipçilerinin bağımlı olmasını sağlar.
Blog yazıları ile geleneksel teknoloji ve sosyal medya birleştirilerek, satışların arttırılabileceğini, ilgili içerikler ile geniş hedef kitlelerine ulaşılabileceğini kanıtlayan HP ve sahip olduğu iç kültüründen gelen bu başarılı yol, birçok şirket için de örnek olmuştur.