Dünyanın en büyük arama motoru Google, her geçen gün değişiyor ve beraberinde neredeyse bütün dünyanın da bu değişime ayak uydurmasını sağlıyor. Muadili diğer internet tabanlı şirketlerle kıyaslandığında Google’ın sahip olduğu kullanıcı sayısı ile yeni reklam hedefleme yöntemlerini standart hale getirme konusunda kıyaslanamaz bir yeteneği olduğu çok açık.
Geçtiğimiz Haziran ayında araştırma firması comScore tarafında yapılan bir araştırmaya göre, dünya internet kullanıcılarının yaklaşık %75’i yani toplamda 943.8 milyon tekil kullanıcı diğer tüm web sitelerinden daha aktif olarak Google’ı kullanıyor. Bu rakam beraberinde farklı Google ürünlerinin yaratılmasına ve kullanımının yaygınlaştırılmasına da olanak sağlıyor. Hiç kuşkusuz bu ürünlerden en önemlisi ve en bilineni Google’ın internet reklamcılığı ürünü olan AdWords.
Google arama verileri, internet kullanıcılarının ilgi alanları doğrultusunda internette arama yapabilecekleri en iyi kaynağın Google arama motoru olduğunu gösteriyor. İnternet reklamlarının ilgi alanına dayalı bir yaklaşımla hedef kitleye ulaştığı düşünülürse, Google AdWords’ün de bu alanda rakipsiz olduğu su götürmez bir gerçektir.
Google’dan Alışılmadık Reklam Fikirleri
Google'ın 2007 yılında aldığı global çevrimiçi reklamcılık devi DoubleClick'ten Google'a gelen bir reklam yöneticisi tarafından hazırlanan belgede "Kullanıcı payına baskı yapacak, geliştirmeyi düşünebileceğimiz ek, son kullanıcı özellikleri var" deniyor.
"Para kazan" katılımı: Kullanıcılar doğrudan faydalar (ör. İnternet servis sağlayıcı faturalarının tamamını/bir kısmını biz ödeyeceğiz ya da üyelik/kupon avantajları) karşılığında kişisel bilgilerini paylaşmayı seçebilir. Kişisel bilgiler üçüncü parti kaynak kanalıyla doğrulanabilir. Ör. Son kullanıcı kredi oranlarına erişim sağlayabilir ve bu da demografik bilgiyi (cinsiyet, gelir düzeyi, yer) doğrulayabilir ya da amazon / barnes&noble.com / fandango gibi diğer kaynaklarla kullanıcıların ilgi alanları doğrulanabilir.
Larry Page Reklamı: Larry doğrudan hedeflenmiş reklamları almayı seçebilir. Ağın her yerinden kullanıcılar, o Google İçerik Ağı sitelerini gezerken Larry'nin laptopunda belirecek çılgın reklamlar yaratabilirler. Diğer ünlü kişiler ya da insan grupları (ör. Google İşverenleri) bu sisteme girmeyi seçebilir. Bu tür reklamların hacmi çok fazla olmamakla birlikte, bunları kullanan son-kullanıcıların hoşuna gidebilir.
Birinci fikir, kullanıcıların kişisel bilgilerini, internet faturalarında indirim ya da başka bir bedel karşılığında paylaştığı bir “para kazan” katılım seçeneğidir. Önerilen diğer bir fikir ise, Larry Page gibi yüksek profilli bireyleri hedefleyen reklamlar sunmaktır. Page ve diğer ünlü kişiler, Google reklamlarını görüntüleyen siteleri içeren Google İçerik Ağı’nı gezerken özellikle kendileri için hedeflenmiş reklamları görmek adına katıl sağlamayı seçebilir.
Belgede, bu tür reklamların hacmi çok fazla olmamakla birlikte, bunları kullanan son kullanıcıların hoşuna gidebileceği de belirtiliyor.
Google’ın Diğer Reklam Fikirleri
Bu reklam fikirlerinden iki tanesi, kullanıcıları, eğer görüyorlarsa, hangi reklamları görecekleri hakkında kontrol sahibi yapmak için ücretlendirmek olarak geliştirilmiş. Örneğin, “Tanımlama Bilgisi Görüntüleyici Seçenekleri Yönetimi”, kullanıcıların reklamları engellemelerine, görmek istedikleri "sadece yazı" gibi tür ya da "kupon" gibi kategorileri belirlemelerine izin verecektir. “Kendine teklif ver” (Bid on yourself) ise kullanıcıların reklam yerleri için teklif vermelerinin bir yolu. Kazandıkları zaman hiçbir reklam gözükmez ya da sadece boş bir reklam gözükür. Bu da temelde reklam almamak için para ödemenin bir yoludur.
Facebook Reklamlarına Bir Rakip Mi?
Belgenin yazarları, ayrıca kullanıcıların katılmayı seçmiş olan arkadaşlarına reklam yapmalarına izin veren “sosyal reklamlar” hayal ediyor. Bilindiği gibi Facebook, kullanıcıların reklam yolu ile iletişim kurmalarını kolaylaştıran gruplar, etkinlikler ve hayran sayfaları yaratmalarına olanak sağlıyor. Google reklamları da sosyalleşerek Facebook reklamlarına rakip olacak gibi görünüyor. Belgenin yazarları bu fikri ayrıca “çılgın mesajlar göndermenin” ve “reklamcılığı son kullanıcılar için etkileşimli/eğlenceli bir getirmenin” bir yolu olarak destekliyorlar. Bu fikirlerin “yeniden hedefleme” (retargeting - bir siteyi önceden ziyaret etmiş kullanıcıların hedeflenmesi) ve şirketlerin sahip oldukları bilgiyi satma ve açık artırmayla satmalarına izin veren bir “bilgi değiş tokuşu” gibi fikirlerin yanında hiçe sayılmalarının nedeni büyük ihtimalle alışılmadık olmaları değil. Bu fikirler “çılgın”, çünkü Google'ın bilgiyi paraya çevirme konusundaki diğer seçenekleriyle karşılaştırıldığında getirecekleri para çerez niteliğinde olacak.