Google arama sonuçları sayfası, “organik arama sonuçları” ve “sponsor bağlantılar” başlıklı iki bölüme ayrılmıştır. (bkz: Google AdWords: SEM ve Kalite Puanı) Dolayısıyla bir web sitesinin organik arama sonuçlarında gösterilmesinin web sitesi sahibine herhangi bir maliyeti olmamaktadır. Sponsor bağlantılar ise organik arama sonuçların bir tamamlayıcısı gibidirler. Sponsor bağlantılar yani ücretli aramalar doğal arama sonuçlarından farklı olarak direkt hedef kitleyi temel alır ve potansiyel müşterilere ulaşmayı amaç edinir.
Google AdWords Reklam Kampanyaları için 3 Temel Strateji
Google AdWords reklamları diğer bir deyişli sponsor bağlantı reklamları reklamverenlerin kendi firmalarını tanıtmak için kullanabilecekleri en etkili ve hesaplı internet reklamı aracıdır. Günlük bütçe ve tıklama başı maliyet modeli ile çalışan Google AdWords, diğer reklam ve tanıtım araçlarından farklı olarak, hedef kitleye anında ve direkt olarak ulaşır. Fakat zaman zaman, Google AdWords reklamları ile hedef kitleye ulaşmak isteyen reklamverenlerin bazıları çok yüksek teklifler verdikleri halde AdWords reklamları ile istedikleri sonucu elde edemeyebilirler. Dolayısıyla sponsor bağlantılı reklam kampanyaları oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
1. Reklam Kampanyalarının Yapısı
Reklam kampanyaları oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri web sitesi içeriği ile reklam kampanyasının alakalı olmasıdır. Oluşturulan kampanyanın altına her bir ürün veya hizmet için ayrı bir reklam grubu eklenmelidir. İnternet üzerinden elektronik ürün satan bir reklamverenin hazırladığı reklam kampanyasına, “cep telefonu”, “bilgisayar”, “mutfak aletleri” gibi reklam grupları eklemesi bu reklamverenin hedef kitleye diğer reklamverenlerden daha fazla yaklaştığını gösterir.
2. Anahtar Kelime Seçimi
Google arama motoru anahtar kelime tabanlı çalışan bir sistemdir ve dolayısıyla Google AdWords reklamları da anahtar kelime odaklı çalışmaktadır. Google AdWords reklamlarında anahtar kelimeler, reklamların potansiyel müşterilere hedeflenmesi için kullanılır. Diğer bir deyişle müşterinin, reklamveren tarafından sağlanan hizmeti veya ürünü ararken kullanabileceği kelimeler ya da kelime öbekleri olan anahtar kelimeler, reklamların istenilen kitleye hedeflenmesini sağlar. Dolayısıyla bir reklam kampanyasının etkili olabilmesi için potansiyel müşterinin reklamveren tarafından tanıtılan ürün ya da hizmeti hangi anahtar kelimelerle arayacağı tahmin edilmelidir. Örneğin, “mutfak aletleri” reklam grubuna “mutfak robotu”, “mikser”, “blendir” gibi anahtar kelimeler eklenebilir.
Ürün veya hizmetin en iyi şekilde yansıtıldığı anahtar kelimeleri seçerken çok spesifik kelimelerin seçilmemesine özen gösterilmedir. Bu tarz anahtar kelime kullanımlarında hedef kitlenin arama yapma olasılıklarının düşük olduğu gözlenmiştir. “Dijital göstergeli otomatik mikser” arama hacmi düşük tarzda özelleştirilmiş anahtar kelimelere örnek olabilir. Ayrıca, “Google AdWords Anahtar Kelime Aracı”nı da kullanabilirsiniz. Reklamlarınız etkin olduğu sürece anahtar kelime ekleme ya da silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Reklam kampanyalarında önemli olan anahtar kelimelerin sayısı değil kalitesidir. Dolayısıyla etkili olmayan, ilgi düzeyi düşük anahtar kelimelerinizi silebilirsiniz.
3. Reklam Bileşenleri ve Etkili Reklam Metni
Google AdWords reklamlarının dört farklı reklam bileşeni bulunmaktadır. Reklamları oluşturan bu öğeler;
- Başlık: Reklamınızın ilk satırı, web sitenize bağlantı işlevi görür. En iyi başlıklar, aranan anahtar kelimelerle doğrudan ilişkili olanlardır.
- Metin satırları: İki satırdan oluşmaktadır. Reklamın yapıldığı ürün veya hizmeti açıklamak için kullanılır.
- Görünen URL: Son satır (yeşil renkteki metin), tanıtımını yaptığınız web sitesinin URL'sini göstermek için kullanılır. Görünen URL'nin amacı, kullanıcılara, reklamı tıkladıklarında hangi web sitesine yönlendirileceklerini açık bir şekilde belirtmektir.
- Hedef URL: Hedef URL (aynı zamanda açılış sayfası da denir), reklamı tıklayan kullanıcıları doğrudan yönlendirmek istediğiniz, web sitesindeki belirli bir sayfadır.
Reklam metinleri ise tanıtılan ürün ya da hizmetin açık şekilde yansıtıldığı ve kullanıcıyı harekete geçirecek ifadelerin yer aldığı metin satırlarda bulunur. Google AdWords sistemi en etkili reklam metnini görüntülediğinden dolayı oluşturduğunuz her reklam grubuna birkaç farklı reklam metni eklemeniz reklamların kalitesini arttıracaktır. Diğer bir önemli konu da, anahtar kelime ile reklam metni arasındaki doğrudan bağlantının sağlayacağı faydalardır. Reklam metninin bir bölümü, bir kullanıcının arama sorgusuyla tam olarak veya büyük oranda eşleştiğinde kalın olarak gösterilir. Bu özelliğin amacı bir kullanıcı için alaka düzeyi özellikle yüksek reklamları vurgulamaktır. Kalın reklam metni dikkatleri reklamlara dikkat çekebilir ve tıklama oranını (TO) yükseltebilir.