Sosyal ağların internet kültürümüzün önemli bir parçası haline geldiği son yıllarda Twitter gibi microblog sitelerinin kullanımının yaygınlaşması ile birlikte 140 karakterde paylaşım yapmanın zorluğu ve hatta 140 karakterden de uzun bazı linklerin varlığı, URL kısaltmayı zorunlu kılıyor. Bu anlamda URL kısaltma servisleri de oldukça popüler hale gelerek önem kazandı. URL kısaltma (URL Shortening) , World Wide Web üzerindeki tam linklerin belirli bir dönüştürücü servisi kullanılarak uzun URL’leden kısa hale getirilmesi.
Örneğin;
“http://blog.adresgezgini.com/google-adwords-certified-partner-google-adwords-sertifikali-ortagi/” adresini bir URL kısaltma servisi olan TinyUrl ile “http://tinyurl.com/35tu5st” adresi olarak kısaltabilirsiniz. İlk olarak 2001 yılında Makeashorterlink.com adresi ile hayat bulan URL kısaltma fikri, günümüzde birçok web hizmetine ilham verdi. TinyUrl, bit.ly, budurl.com gibi yurtdışı menşeili URL kısaltma servislerinin yanı sıra Gelen.org, Getir.net, Kisalt.tk gibi Türkçe internet adresi kısaltma servisleri de mevcut. Bu servislerin yanı sıra Google, Facebook ve Wordpress gibi web hizmetleri de kendi URL kısaltma servislerini yaratarak aynı işi yapan diğer web sitelerine bel bağlamıyorlar.
URL Kısaltma Servisi Goo.gl Halka Açıldı
Google ilk olarak 2009 yılı Aralık ayında diğer Google ürünlerine bütünleşik olarak hizmete açtığı URL kısaltıcısı goo.gl'ı geçtiğimiz günlerde kullanıcılara açtı. Tüm internet kullanıcılarının URL'leri kısaltabilmesi, sosyal medya siteleri ve e-mail aracılığıyla takip edebilmeleri için bağımsız bir web sitesi kuruldu. Google yetkilileri bu hizmetin istikrar, güvenlik ve hızıyla diğer URL kısaltma servislerinden daha faydalı olduğunu düşünüyor. Bu özelliklerden ilk ikisi özellikle önemli, zira diğer bazı servisler hem hizmet verilemeyen atıl zamanlar hem de aldatıcı bağlantıları saklayan kötü niyetli kişilerle uğraşmak zorunda kalmıştı. Şirketin açıklamasına göre Goo.gl otomatik spam tespiti özelliğine ve "ilk açıldığından beri %100'e yakın çalışma zamanına" sahip. Ürün ayrıca beklenen URL izleme özelliklerini de barındırıyor. Bir goo.gl kullanıcısı olarak Google hesabınıza bağlanıp URL geçmişinizi, trafik kaynaklarını, ve ülkelere, tarayıcılara ve platformlara göre kullanıcı ve yönlendiren site profillerini görebiliyorsunuz.
Google ürünlerinin içine bonus sürpriz yumurtalar saklamasıyla biliniyor ve goo.gl da buna bir istisna değil. Bugün erken saatlerde Google mühendisi Matt Cutts bu çeşit bir sürpriz yumurtayı twitter'da yayınladı: kısaltılmış bir goo.gl URL'sine .qr ekleyin, ve tarandığı zaman sizi orijinal URL'ye yönlendirecek bir QR kod yaratacaksınız. Bu QR kodlarla denemeler yapmakta olan markalar ve pazarlamacılar için goo.gl'ı daha da yakın hale getiren ilginç bir ekleme. Ayrıca bir URL'ye .info ekleyerek analizleri de görebiliyorsunuz. Google'ın neden goo.gl'ı halka açtığına gelince; başlangıçta goo.gl, şirket aynı işi yapan diğer URL kısaltıcılarına bağlı kalmak istemediği için yaratılmıştı. Fakat şimdi, tahminlere göre, goo.gl’nin halka açılmasının sebeplerinden biri Google'ın hakkında çokça spekülasyonun yapıldığı sosyal stratejisinin yalnızca küçük bir parçası. Kaynakça: Mashable: goo.gl/HOun Wikipedia: goo.gl/2a02
Işıl Yılmaz AdresGezgini Ltd. Sosyal Medya Uzmanı