Akıllı telefonlarımızı ve mobil uygulamaları her zaman maillerimizi kontrol etmek, alışveriş yapmak ve iletişim kurmak için kullanmıyoruz. Hayatımızı kolaylaştıran onlarca uygulamaya ek olarak bazı uygulamaları çoğu zaman eğlenmek için kullanıyoruz. Yayına alındığı ilk 2 haftada 1 milyon iPhone kullanıcısıyla buluşan FaceApp Uygulaması yapay sinir ağlarını makine öğrenmesi metodu ile bağdaştırıyor ve bu filtrelerle oldukça gerçek sonuçlar elde etmenizi sağlıyor. Biz de AdresGezgini ailesi olarak FaceApp uygulamasıyla birazcık değiştik. :)
Facebook'un yüz tanıma özelliği, Apple cihazlarda bulunan Siri ve FaceApp gibi günlük hayatımızda sık sık kullandığımız uygulamaların bu denli popüler olması elbette tesadüf değil. Peki ya bu uygulamaları başarıya götüren Deep Learning yani Derin Öğrenme nedir?
Deep Learning Nedir?
Derin Öğrenme, büyük veri takımlarının işlenmesinde ileri matematik uygulanmasıyla insan beyninin çalışmasına benzer bir şekilde çalışmasını sağlayan bir sistemdir. Bir insan olarak, beyniniz veri takımlarını otomatik ve anında algılama konusunda hiç zorluk çekmez. Özellikle yüzleri tanıma konusundaki bu muazzam özelliğimiz sayesinde sıradan nesnelerde yüzleri görmeyi başarırız. Bilgisayarlar bizler gibi bu tür üst düzey bir genelleme yapamazlar (en azından şimdilik. :) ) Deep Learning / Derin Öğrenme bu noktada devreye giriyor, bir makine öğrenme algoritması seçerek ve veriyi besleyerek en az insanlar kadar iyi görme, öğrenme ve tepki verme becerisine sahip oluyorlar.
Literatüre 2012 yılında yayınlanan Imagenet Classification With Deep Convolutional Neural Networks makalesiyle giren Deep Learning konusunda daha teknik bilgi almak isteyenlerin, bu makaleyi okumalarını tavsiye ederiz.
Deep Learning'in İşletmeler İçin Faydası Nedir?
Yapay zeka üzerine kurduğu algoritmalar üzerinden Google Translate, Google Images gibi oldukça başarılı uygulamalar Google Derin Öğrenme bilgi ağları konusunda yıllardır önemli araştırmalar ve geliştirmelere yapmakta. Yapay Zeka konusunda araştırma yapan bir başka firma ise IBM. IBM'in DeepQA projesi kapsamında geliştirilen ve doğal dil ile sorulan sorulara yanıt verebilme becerisine sahip yapay zeka Watson doğal dil işleme, bilgi erişim algoritmaları, bilgi temsil ve muhakeme yöntemleri ve makine öğrenmesi teknolojilerini kullanarak hipotez geliştiren, çoklu kanıt toplayan, analiz yapabilen ve değerlendirmeye tabi tutabilen bir uygulama.
Snapchat, FaceApp, Instagram gibi yüz tanımaya dayalı katmanlar kullanan, Google görseller gibi Derin Öğrenme ile desteklenen uygulamalar önümüzdeki yıllarda içerik üretme konusunda işletmeler için oldukça büyük faydalar sağlayacak gibi görünüyor.