Youtholding Türkiye'nin ilk gençlik pazar araştırma şirketi. Kurucusu, benim de Twitter'da keyifle takip ettiğim, samimi ve sıcak bir insan, Emrah Kaya. Türkiye'de gençlerle ilgili çalışmalar yapan ender kişilerden biri. Kurucusu olduğu Youtholding ve iştirakleri gençlerin geleceklerini oluşturmada ve onlara kariyer planlarını çizmelerinde yardımcı oluyor.
Gençlik pazarlaması ve Youtholding'in gelecekle ilgili planları hakkında Emrah Kaya ile bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifle okumanızı umuyoruz.
Işıl Yılmaz: Gençlik pazarlaması nedir?
Emrah Kaya: Gençlik pazarlaması (youth marketing) kavramını; geleneksel metotların “eksik” kaldığı, tüketici davranışlarının gittikçe değiştiği günümüzde, marka ömrünü uzatmanın ve satın alma kararını veren tüketiciye ulaşmanın gençlikten geçtiğinin farkında olan markalar için yeni nesil bir pazarlama yöntemi olarak kısaca özetleyebiliriz.
Gençlik pazarı konusunda, tüm fonksiyonlar bazında baktığımızda, 300 Milyon USD’yi aşan bir büyüklükten bahsediliyor. Bu büyüklüğün içinde gençlik odaklı ürün/hizmetler için çekilen TV Reklamları, Gençlik araştırmaları, digital kampanyalar, eğitim için alınan kurslar ve benzeri birçok farklı hizmet dahil ediliyor. Çok yüksek bir dinamizme sahip, lokomotif bir tüketici segmenti olan gençlik; artık geleneksel pazarlama yöntemlerine meydan okuyor. Yıllardır uygulanan yöntemlerin başarılı olmadığını görüyoruz çünkü gençliğin yapısı da değişiyor.
Gençlik pazarlamasında dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birincisi, gençliğin bugünkü gündemini değil, yarınki gündeminin ne olacağını öngörmek gerekiyor. Gençlikte bugün var olan trendler, konuşulan konular yarına büyük farklılık gösterebiliyor. İkincisi de gençlik pazarlaması veya bir başka deyişle gençlik iletişimi, gençliğe bir şey anlatmaktan çok gençliği anlamaktan geçiyor. Siz gençliği iyi dinleyemez, iyi okumazsanız; iletişimi doğru kuramazsınız. Zaten bu nedenle son yıllarda tüm dünyada gençlik pazarlamasında uzman şirketlerin sayısında büyük artış var.
Işıl Yılmaz: Youtholding nasıl ve ne zaman kuruldu?
Emrah Kaya: 2001 yılında gençlerin önemli bir hedef kitle segmenti olduğu fikrinden hareketle Youtholding’in ilk şirketi ve Türkiye’nin ilk gençlik ajansı olan The Uniclub’ı kurduk. Bu konuda ürettiğimiz yaratıcı çözümler ve geliştirilen gençlik kampanyaları ile The Uniclub Türkiye’ye Gençlik Pazarlaması – Youth Marketing kavramını kazandıran şirket oldu. The Uniclub’tan sonra; farklı alanlarda hizmet veren Youth Media, Youth Research, Keynote Speakers Agency ve Eğitişim Kariyer Enstitüsü markalarımızı Youtholding çatısı altında toplayarak grup şirkeleri haline geldik.
Kuruluş hikayemiz oldukça eğlenceli. Ben henüz üniversite öğrencisiyken, bir şekilde üniversitelerde gerçekleşecek Nescafe etkinliklerini yürütme konusunda Nestle ile bir araya geldik. 26 kampüste gerçekleşecek bu projenin anlaşmasını imzalayacaktık ama sermayemiz yoktu. Parayı nerden bulabiliriz diye düşünürken, bir akşam televizyonda Tarkan’ın elinde dansöz zilleri ile Kuzu Kuzu isimli şarkısında sahne performansı gerçekleştirdiğini gördük. Bu zillerden satarsak sermayeyi yaratabiliriz diye düşündük. Eski ortağımın Şahin marka otomobilinin ruhsatını rehin bırakarak, 4 bin zil satın aldık.15 kuruşa aldığımız zilleri Tarkan’ın açıkhava konserinde 4 liraya satarak 16 bin lira kazandık. O para, Youtholding’in ilk sermayesi oldu.
Işıl Yılmaz: Youtholding bünyesinde kaç iştirak var? Kısaca bu iştirakler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Emrah Kaya: The Uniclub’tan sonra farklı alanlarda hizmet veren Youth Media, Youth Research, Keynote Speakers Agency ve Eğitişim Kariyer Enstitüsü markalarımızı yarattık.
The Uniclub, Türkiye'nin önde gelen markalarına saha hizmeti veren Türkiye’nin ilk gençlik ajansı. The Uniclub, grubun gençliğe olan hakimiyeti sayesinde imza attığı saha çalışmalarında yakaladığı başarı ile Türkiye’nin önemli saha şirketlerinden biri olmayı başardı. Halihazırda 70’i aşkın üniversite kampüsünde 500’den fazla marka elçisi ile gençlik iletişimi faaliyetlerinde ilklere imza atmaya devam ediyor.
Youth Media, 2 yıl önce dijital dünyanın tam da içine doğdu. Youth Media, 365 gün, 24 saat dijital dünyada yaşayan, markalar için alternatif mecralar yaratan ve yöneten, hal böyle olunca fotokopi kağıtlarına bile reklam alanı olarak bakmayı bilen, gerektiğinde gençler için eğitim kitapları hazırlayan, her ay düzenli yayınlanan ‘genç işi’ dijital bir dergiye sahip olan, sürekli yazan, çizen, WoMM’un geleceğin mecrası olduğunu çok önceden fark edip Türkiye’nin ilk wommer’larını yaratan, blog hazırlayan ve yöneten, markalar için fanatik kitleler oluşturan bir marka.
Youth Research, Esomar kuralları doğrultusunda kalitatif ve kantitatif araştırma metotları kullanarak gençlerin tutum ve davranış biçimlerini, algılarını, beklentilerini araştıran, Türkiye’nin gençlik odaklı ilk pazar(lama) araştırma şirketi.
2002 yılında kurulan Eğitişim Kariyer Enstitüsü, farkındalık ve yetkinlik kazandıran sertifika programları ve tüm aşamaları ile kariyer planlaması gerçekleştiren Business School programları sunuyor.
Keynote Speakers Agency, geniş konu yelpazesi üzerine uzmanlaşmış iş dünyası profesyonellerini, kurum ve kuruluşların ihtiyacına yönelik konferans ve özel organizasyonlar ile buluşturuyor. Profesyonel koçluk alanında Serendipity Coaching ile çözüm ortaklığı çerçevesinde, bire bir üst düzey yönetici koçluğu, grup koçluğu ve takım koçluğu alanlarında kuruma özel tematik başlıklar ile hazır çözümler sunuyor. Keynote Speakers Agency, ayrıca İngiltere merkezli konuşmacı ajansı Speakers Associates’in Türkiye Temsilcisi.
Işıl Yılmaz: Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğu gençlerden oluşmakta ve biliyoruz ki siz Youtholding olarak gençleri sınırsız bir sabırla dinliyor, onlara geleceklerini kurma yolunda yardımcı oluyorsunuz. Bunun yanı sıra Eğitişim Kariyer Enstitüsü adı altında bir eğitim kurumunuz var. Bu kurumda hangi alanlarda eğitimler düzenleniyor?
Emrah Kaya: 2002 yılında başlayan yolculuğunda Eğitişim Kariyer Enstitüsü bugüne kadar 500′ün üzerinde iş hayatı profesyonelini 250 program ile 60.000’i aşkın öğrenci ve çalışanla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz.
Bugünün ve geleceğin lider yöneticilerinin kariyer yolculuklarının her aşamasında başarı öyküleri yaratmasını sağlamak ve rekabet avantajı kazandırmak vizyonuyla hareket eden Eğitişim Kariyer Enstitüsü, farkındalık ve yetkinlik kazandıran sertifika programları ve tüm aşamaları ile kariyer planlaması gerçekleştiren Business School programları sunuyor.
“Doğru işe doğru insan” anlayışıyla hareket ederek, Türkiye İş Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir istihdam bürosu “İşe Yerleştirme Programı (Youth Headhunting)” kapsamında, yeni mezunları ve iş hayatında 1-5 yıl arası deneyimli genç yetişkinleri şirketlerde uygun pozisyonlara yerleştiriyor.
Işıl Yılmaz: Yakın zamanda İzmir’de de bir ofisiniz açıldı. Bize bu konuda kısaca bilgi verebilir misiniz?
Emrah Kaya: Youtholding şirketlerinden Eğitişim Kariyer Enstitüsü’nün İzmir Bölge Ofisi açıldı. Youtholding’In dünyanın genç nüfusa sahip ülkelerinde açtığı ofisler gibi Türkiye içerisinde de derinliğimizi arttırmayı planlıyoruz. Çok hızlı aksiyonlar almaya ve bu amaçla yeni ofisler açmaya devam ediyoruz.
Işıl Yılmaz: Geçtiğimiz yıl Dubai’de bir ofisiniz açıldı. Neden tercihiniz Dubai oldu? Orta doğu ile kıyaslandığında Türkiye’nin gençlik pazarındaki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Emrah Kaya: Yüksek Gayri-safi milli hasılata sahip Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok Ortadoğu ülkesi genç nüfuslarıyla dikkat çekiyor. Bu durum, kısa vadede birçok fırsatın bu bölgelerde reel işe dönüşeceğinin en büyük göstergesi. Birçok uluslararası şirketin MEA merkezlerinin çokça bulunduğu Dubai’de, özellikle Avrupalı, Türk ve ABD’li şirket temsilcileri, bildikleri ve kendi ülkelerinde uyguladıkları iletişim metodlarını Ortadoğu tüketicisinin de kendisini hazırlaması ve bölgedeki ülkelerin gelişmelere ayak uydurması paralelinde uygulamaya koymak için doğru zamanı bekliyor. Dubai bölgede “hub” görevini üstlenmiş durumda. Biz de yatırımımızı Dubai’de yaptık.
Türkiye, genç nüfus oranı olarak dünyadaki sayılı ülkelerden birisi konumunda. Türkiye nüfusunun %51’i 28 yaş altı… Türkiye’deki gençlik segmentinin bu büyüklüğü çevre coğrafyalara bakıldığında en yüksek enerjiye sahip ülkenin Türkiye olduğunu gösteriyor.
Işıl Yılmaz: Farklı şehirlerde de bu tarz oluşumlar olacak mı?
Emrah Kaya: Fazlasıyla olacak. Türkiye, genç bir nüfusa sahip oldukça en dogru model bu olacaktır.
Işıl Yılmaz: Son zamanlarda en çok konuşulan ve tartışılan konularından biri sosyal medya. Siz de Sosyal medyanın içindesiniz ve özellikle Twitter’ı oldukça etkili kullanıyorsunuz. Twitter Türkiye’de gençler tarafından tercih ediliyor mu? Yoksa taht hala Facebook’un mu? Sebepleri nelerdir? Gençlerin sosyal medya kullanımı ile ilgili onlara neler önerirsiniz?
Gençlerin twitter’ı her geçen gün daha da aktif kullanmaya başladı. Facebook’un liderliğini henüz sarsabildiğini söylemek zor ama her geçen gün gelişiyor. Gençlerin facebook ve twitter gibi kanalları çok akıllıca kullanmaları gerektiğini düşünüyorum. Yapmaları gereken şey ileride birİnsanKaynakları yöneticisinin görmesini istemedikleri bir fotograf yaratmasınlar sosyal medya hesaplarında.
Işıl Yılmaz: Türkiye’deki genç neslin internet kullanım oranları hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Bugün dokunmadık tablet ve telefon teknolojisi ile büyüyen bebekleri gelecekte nasıl bir yaşam bekliyor?
Emrah Kaya: Youtholding bünyesindeki Youth Media’nın hakim olduğu bazı bilgileri paylaşabilirim. Dünyada her 60 saniyede Facebook'ta 510.040 yorum yapılıyor, Flickr'a 6600 fotoğraf upload ediliyor, 98000 tweet atılıyor ve 320 yeni twitter kullanıcısı oluyor. Bugününü çocukları büyüdükçe iyice teknoloji bağımlılığı olan kişiler kazanıyor toplum. İşte bu segment gelecekte teknoloji kelimesini hayat yerine kullanacak kadar bağlanmaya ve inanmaya başlayacak.
Işıl Yılmaz: Gençlere öykünüzle ilham verecek bir girişimcilik kitabı yazmayı düşünüyor musunuz?
Emrah Kaya: Deneyim ve birikimlerimi her fırsatta, bu konularla ilgilinen gençlerle paylaşmaya çalışıyorum. Fakat bir kitap yazmak için henüz doğru zaman olmadığını düşünüyorum. Daha yaşayacağımız, göreceğimiz, deneyelimleyeceğimiz çok şey var. Fakat önümüzdeki yıllarda neden olmasın…