1964’ten bu yana pazarlamada sıklıkla kullanılan 4p(product, price, place, promotion) kavramı, dijitalleşme ile birlikte geliştirilmiş ve 7p olmuştur. Kavramın geliştirilmesinde başrol ise; türeten haline gelmiş tüketici, gelişen teknoloji ve elbette internet kullanımının yaygınlaşması oldu.
1-Product (Ürün)
Klasik pazarlama anlayışından bazı açılardan farklılaşan bir ürün karması mevcut şu an. Mevcut durumda firmaların müşterileriyle bağ kurup satın alabileceği ürünü belirleyebileceği, hatta bazen daha üretim aşamasında marka bilinirliği oluşturabilme imkanı sunan bir tüketici-üretici bağı mevcut. Bu dijital kanallar sayesinde mümkün oluyor. Bu anlamda önceleri tüketicinin talebini ölçmeden “ne üretilirse satılır” anlayışıyla sunulan ürün algısı şu an değişmiş durumda. Yanı sıra dijital medyada tüketiciye sunulan ürünler fiyat/özellik bakımından da farklılaşabiliyor.
2-Price (Fiyat)
İşte günümüzün en kolay ayırt edilebilen unsuru. Tüketici artık dijital kanallar yoluyla ürün fiyatlarını kolaylıkla karşılaştırabilmekte. Önceleri aynı ürünün farklı satıcılardaki fiyatlarını bilmek bu denli mümkün değilken, şu an bunu kolaylıkla yapabilen tüketicinin kararını değiştirebilecek önemli bir etken fiyat. Ayrıca sanal dünyada kullanılan ödeme yöntemleri, bankalarca sağlanan güvenli ödeme, sanal pos, taksitli ödeme gibi ödeme kolaylıkları da tüketiciye sağladığı kolaylık açısından bir çekim unsuru.Üretici firmanın bu konuda pürüzsüz hizmet vermesi gerekiyor.
3-Place (Dağıtım)
Önceleri tüketici satın alacağı ürünün lojistiğini de kendi sağlıyordu. Günümüzde ise dağıtım kanalında tüketici büyük rol oynarken, eline ulaşacak ürünün dağıtımı ile satıcı firma veya ara firmalar ilgileniyor, üstelik tüketici ürünün eline ne zaman ulaşacağına dahi karar verebiliyor. Ayrıca fiziksel mağazalarda olduğu gibi belirli saatlerde değil 7/24 bulunduğu yerden ve tek tıkla yapıyor!
E-ticaret’in yaygınlaşması ile beraber dağıtım kanalları da tüketiciyi içine alan bir sistem haline geldi. Bu kanalı iyi kullanmak hem firmalar hem tüketici için önemli.
4-Promotion (Tutundurma-Tanıtım)
Geleneksel pazarlamada kullanılan promotion anlayışı günümüzde bambaşka bir yere evrildi. Bugün bir ürün veya hizmetin pazarlanmasında ilgili kitleye ulaşmak adına yapılacak tüm çalışmalarda internet kullanımının yaygınlaşması, sosyal medyada hem kullanıcı sayısının hem de kullanılan uygulama sayısının artması gibi nedenlerden başkalaşma söz konusu. Tanıtım aşamasında hedef kitle çalışması yapmak, ulaşılacak kanalları doğru belirlemek, doğru mesajı doğru zamanda ulaştırmak büyük önem kazandı.
Tüketicinin dijital kanallarda geçirdiği vakti düşünürsek kullanımı giderek artan dijital pazarlama reklamlarının önemi ise çok açık. Google Ads’nin reklamverenlere reklam verme hedefine göre sunduğu birçok ağ mevcut. Arama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Video Reklamlar, Alışveriş Reklamları ve Uygulama Reklamları. Yanı sıra Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanalları üzerinden de reklam verilerek doğru kitleye ulaşmak mümkün.
Gelelim 7p’ye uzanan yolculuğun ilk adımına.
5-People (İnsan)
Tüketicinin rolü üretim aşamasından başlayarak farklılaştı. Hedef kitlenin geri bildirimi ürünün gelişmesi ve pazarda var olmaya devam edebilmesi için büyük önem kazandı. Ürün veya hizmeti pazara sunmadan önce, ürünler satıştayken ve satış sonrası tüketicinin geri bildirimi ve değişmesi mümkün taleplerinin doğru anlaşılması üretimi büyük ölçüde etkiliyor.
6-Process (Süreç)
Ürün ya da hizmetin bir müşteriye ulaşmasından önceki aşamada müşterinin olası sorularına yanıt alabileceği sıkça sorulan sorular kısmı, yardım merkezi, canlı destek sistemlerinden başlayarak; teslimat esnası, satış sonrası destek ve sonrasında kitle memnuniyetini sağlamak adına yapılan tüm çalışmalar bu başlığın altında incelenir ve oldukça gereklidir. Dijitalleşme ve dijital pazarlama kanalları kullanılarak yapılan tüm faaliyetler, müşterilerimizin sorularını, sorunlarını, taleplerini ve neye ihtiyacı olduğunu anlamak konusunda üretici firmaya destek olmakta.
7-Physical Evidence (Fiziksel Olanaklar)
Önceleri fiziksel mağazaya karşılık gelen bu başlık dijital pazarlama ile birlikte ilgili firmanın web sitesi, e-ticaret sitesi gibi sunduğu ürün veya hizmete uygun bir ya da birkaç kanal üzerinden hedef kitlesinin firma hakkında bilgi edinebileceği kurumsal bir alana karşılık gelmektedir. Öyle ki günümüzde bir web sitesi olmadan ilerlemek çok mümkün değildir. Artan rekabetin ve internet kullanımının yaygınlaşmasının bir yandan aslında talebin de artması anlamına geldiği göz önüne alınırsa firma imajının dijital kanallardan doğru yansıtılması yine büyük önem taşımakta.