Quadcopter, quadrotor, multicopter, insansız hava aracı, Drone, multirotor ve daha birçok isim ile anılan bu fütüristik oyuncağın kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Birçok ortak yönü bulunan helikopterden temel farkı dört pervanesinin olması ve iki pervanesinin saat yönünde diğer ikisinin tersi yönünde dönerek dengeyi sağlamasıdır.
Tam bir büyüklerin eğlencesi olan Quadcopter parçaları birleştirerek yapılabileceği gibi hazır bir halde oyuncakçılardan da temin edilebilir. Yakın zamanda uçurtmayı çocuğuna vermeyip de kendi uçuran babalar gibi çocuğunun Quadcopter'ını uçuran babalar da görebiliriz.
Quadcopter tabi ki sadece eğlence amaçlı kullanılmayacak; güvenlik, lojistik, askeri, tarım sektörlerinde özellikle video çekim özelliğinden yararlanıldığını söylemek mümkün. Kullanılmaya başlandığı dönemde uzaktan kumandayla kontrol edilen Quadcopter'lar artık akıllı telefonlar ile entegre olarak da kullanılmaktadır. Fiyat aralığı 100 liradan başlayıp HD video çekim yapan 4000 liralık kameralı modellere kadar uzanıyor. Pervane sayısı arttıkça denge ve yük taşıma özellikleri de artan Quadcopter'lar pervane sayısına göre Tricopter, Hexacopter, Octacopter olarak adlandırılmaktadır.
Medikal destek Quadcopterı
Havadan kaza analizi yapabilen Quadcopter
Quadcopterlar hayatın her alanında yer alıyor demişken Domino's Pizza'nın siparişleri daha hızlı bir şekilde teslim edebilmek için bu yetişkin oyuncaklarından yararlandığı görmekteyiz. DomiCopter'ın inceleme videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Bir Quadcopter kullanımı hazırlığını ise Amazon'da görüyoruz. Amazon'un yakın zamanda uygulamaya geçirmeyi vaad ettiği Amazon Prime Air'in inceleme videosuna buradan ulaşabilirsiniz.