Yılın 365 günü daima online olan bir toplum haline geldik. Bilgiye ulaşmak uğruna istediğimiz zaman, istediğimiz kişiyle iletişim kurabiliyoruz. Bir şey almak istediğimizde dünyanın herhangi bir yerinde var olan bir yorumu bile dikkate alıp, satın alma kararımızı değiştirebiliyoruz. Etrafımızda neler olduğunu her an öğrenebileceğimiz, arkadaşlarımızla 7/24 bağlantı halinde olduğumuz sosyal ağlara sahibiz.
Akıllı telefonların satışlarının patlamasıyla, hayatımızın kaçınılmaz gerçeği haline gelen yaşam biçimimizin, tüketiciler olarak an ve an ne yaptığımızın özeti böyle. Markalar –her ne kadar mobil stratejilerini oluşturmak için biraz geç kalmış olsalar da- insanlar nereye gidiyorsa, peşlerinden gidiyorlar. Durum böyle iken bizim, 2012’de en çok rağbet göreceğine inandığımız 5 mobil strateji trendini inceledik.
Bahsedeceğimiz ilk 3 trend bazı kapıları açabilir ama yine de söz vermiyorum.
Lokasyon temelli uygulamalar
Hedef kitlenizle, onların yemek yemek için bir mekan aradığı, satın almayı düşündüğü ürünü bulmaya çalıştığı ya da güzel bir kampanya fırsatı kolladığı zamanlarda iletişime geçin. Çünkü lokasyon bazlı pazarlama, markalara, müşterileri talep ettiği yerde hizmet sunma olanağı sağlıyor. 2012 yılında ise bu hizmeti kullananların 1,4 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor.
Bu bağlamda takipçilerinizi yaş, cinsiyet, yaşadıkları yer ve kişisel tercihlerine göre hedefleyebilir, onların özel isteklerine özel cevaplar verebilirsiniz. Siz onların önüne yemi atın, eğer kabul edip alırlarsa da ödüllendirin.
Sosyal Ağlar
Bu trend bir önce bahsettiğimiz lokasyon bazlı pazarlamayla el ele çalışan bir trenddir. Şu anda cep telefonlarında en hızlı büyüyen kategori sosyal ağlar kategorisidir. Sosyal medyada ise önemli olan belli bir tanımı olmayan bir çeşit sosyal medya kullanıcıları yerine, ne yaptığını bilen bir amacı olan kullanıcıları bir araya getirmektir. İnsanların neler yaptıklarını, ürününüzle ilgili olumlu olumsuz fikirlerini, ürününüz ile ilgili deneyimlerini paylaşabileceği bir sosyal grup yaratmalısınız. Zamanla bu platform, tüketicinize çok daha kolay erişebileceğiniz, kullanıcılarınızdan gelen her türlü geri dönüşü bir dataya çevirebileceğiniz bir platform haline dönüşecektir.
Mobil Arama
Siz tüketicinizi pazarlama taktikleriyle çekmeye çalışırken, onların kendi emsallerinden sürekli olarak etkilendiği, ihtiyacı olan bilgiye internet kılavuzuyla ulaşabildiğini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Şöyle ki insanlar her zaman daha iyi fırsatları kovalamak için internete giriyorlar. Emin olun bunu sizin mağazanızda, sizin satış temsilcinizle konuşurken bile yapabilirler. İnternette arama yaparken bilet alabilirler, rezervasyon yaptırabilirler ve daha pek çok imkana sahip olabilirler. Peki ya siz bu durumda ne yapacaksınız. Öncelikle umuyoruz ki kullanıcılarınıza sunabileceğiniz bir mobil siteniz vardır ve bu mobil site normal sitenizle tam bir uyum halinde çalışıyordur. Eğer onların istedikleri bilgiyi sağlayamazsanız sizi yarı yolda bırakabilirler. Eğer hala bir mobil uyumlu siteniz yoksa hemen şimdi mutlaka bir tane edinin!
Eski insanların şöyle bir lafı vardır: “Güneş parlarken çatıyı tamir et.” Şu an güneş hala parıldıyor fakat akıllı telefonların pazardaki etkinliğinin gitgide yükselmesi ve tüketicinin bilgiye ulaşma şeklinin değişmesinden dolayı açıkladığımız ilk 3 trendi mutlaka hayata geçirmeniz gerekiyor.
Tüketicilerinizle tam bir uyum halinde olmak için ise son iki trende de göz atmanız akıllıca olacaktır.
Nesne Tanıma
Gün içinde ilginç, dikkat çekici birçok şey görüyoruz. Gördüğümüz bu şeyler hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Ne işe yarar? Nerede satılır? Fiyatı ne kadardır? Fakat harika kameralar, 3G şebekesi ve mobil arama sayesinde, etrafınızdakileri tanıyabileceğimiz bir uygulama yaratabiliriz. İhtiyaçlara anında cevap verebilen, insan etkeninden ilham alınan süper bir uygulama oluşturabilirsiniz.
Mobil Ticaret ve Mobil Ödeme
E-ticaret hala tam olarak mobil ticarete dönüşmemesine rağmen mutlaka hesaba katılması gereken bir güçtür. Tüketicilerin ilgi duydukları ürün ve hizmeti anında satın alabilmeleri için onlara büyük bir kolaylık sunmalı ve satın alma kararlarını caydırıcı şekilde etkilemelidir. Elde edebileceğiniz dönüşüm oralarını bir düşünün. Tüketicinin fırsatları ve promosyonları anında satın almaya teşvik eden, satın alma sürecinde ödeme çözümleri üreten, kullanıcılar ve müşteriler için kullanım kolaylığı sağlayan ve tüm bunların yanında güvenlikten ödün vermeyen faydalar üretebilirsiniz.
Kolaylık, müşteri deneyimi ve kusursuzluk, mobil başarıyı getiren üç anahtar kelimedir.
Telefonunuzu son kullandığınız zaman ya check-in yaptığınız ya durumunuzu paylaştığınız ya da internette arama yaptığınız zaman değil miydi? Bu denli yoğun bir kullanım varken markaların size böyle harika bir deneyim yaşatması güzel olmaz mı? Peki ya sizin markanız size böyle bir deneyim yaşatabilir mi?
Kaynak: ViralBlog