İngiltere’de 40 sosyal medya (Facebook ve Twitter) bağımlısı ile 1 ay süren bir sosyal medya deneyi yapıldı. Buna göre, uzun süredir Facebook ve Twitter kullanan denek gruplarından 30 gün boyunca bağlantılarını koparmaları istendi. Katılımcıların kuralları takip ettiğini anlamak için de her iki haftada bir kendilerine bazı sorular yöneltildi. Aile ve arkadaşları ile iletişimi azalan katılımcılardan bazıları yaşadıkları duygunun hayal kırıklığı olduğunu söylerken bazıları da izole edilmiş olduğunu düşünüyordu. Özellikle Facebook’u aileleri ve arkadaşları ile iletişimde kalmak için kullananlar temaslarını kaybettiklerini bildirdiler. Diğer taraftan Twitter kullanıcıları deney süresince daha az tahribata uğramış hissediyorlardı. Çünkü Twitter, Facebook’tan daha az sosyaldi ve bilgi almak için farklı kanalları kullanabiliyorlardı.
Deney süresince sosyal medya bağımlıları Facebook ve Twitter kullanmadıkları sürede kendilerine daha fazla zaman ayırdıklarını, çocukları ile kaliteli zaman geçirdiklerini ve ev işleri ile ilgilendiklerini söylediler. Sonuçta araştırmacılar, 12 farklı sosyal medya kullanıcı tipi belirledi. Buna göre;
Aşırılar: Bu kullanıcılar aileleri ve arkadaşları ile iletişimde kalmak için sosyal medya araçlarının önemli olduğunu düşünüyor.
Reddedenler: Bu tip kullanıcılar, sosyal medyanın hayatlarını kontrol etmediğini düşünüyor. Ama sosyal medya hesaplarına giriş yapamadıklarında oldukça gergin oluyorlar.
Dalgıçlar: Sosyal medyayı düzenli olarak kullanmayanlar. Haftada birkaç defa hesaplarına giriş yapıyorlar.
Bakirler: Sosyal medya araçlarında yeni hesap oluşturanlar.
Gözlemciler: Sosyal medyadaki konuşmalara katılmazlar ya da nadiren katılırlar, sadece izlerler.
Gösteriş meraklıları: Sosyal medya onlar için herkese ne kadar mükemmel olduklarını kanıtlama yeridir. İnsanları takipçi sayılarına, aldıkları beğeni ya da yorum sayısına göre yargılarlar.
Klavye delikanlıları: Sosyal medyada oldukça konuşkan olan bu tip kullanıcılar genellikle yüz yüze iletişimde sessizdirler.
Hayaletler: Sohbete katılmaya çok hevesli olmalarına karşın kişisel gizliliğe önem verirler, bilgilerini saklarlar.
Değişenler: Gizli kalmak onlar için yeterli değildir o yüzden birden fazla sosyal medya kimlikleri vardır.
Soru soranlar: Facebook ve Twitter’da soru sorarak sohbete dahil olurlar.
Muhabirler: Haberleri ilk onlar beğenir ve paylaşır.
Onay arayanlar: Paylaşımlarına gelen yorum, beğeni ya da paylaşım sayısını çok önemserler.