AdresGezgini AR-GE Teknik Ekip ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bora Mocan'ın Dünya Gazetesi'ne verdiği "Türk Girişimi AdresGezgini Almanya'ya Yazılım Satacak" başlıklı röportajın tam metni.
Aylık 300-500 TL ek gelir elde etme hedefiyle yola çıkan genç girişimciler tarafından kurulan AdresGezgini, şimdi 20 milyon TL ciroya koşuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 395. AR-GE Merkezi olarak tescillenen şirketin yeni hedefi, dijital pazarlamada verimliliği artıran yazılımlarını Almanya'dan başlayarak yurt dışına satmak. Dijital pazarlama çözümleri ve web tabanlı yazılım geliştirme projeleri geliştiren AdresGezgini, Google ile beraber Almanya'ya yazılım satacak. 10 yıl kadar önce işe eşi Nejla Mocan ile birlikte sektörel bir arama motoru kurarak adım attıklarını belirten firmanın kurucu ortağı Dr. Bora Mocan "Hedefimiz aile bütçesine aylık 300-500 TL katkı sağlamaktı. Maddi birikimimiz yoktu. Ben üniversitede öğretim görevlisiydim. Akşamları teknik kısımlarla ilgileniyordum. Nejla da gündüz satış yapıyordu. Daha proje aşamasındayken Siemens, Bosh, Profilo markalarına 3 yıllık üyelik sattı. Oradan aldığımız 300 TL ile alan adı aldık, yazılımı geliştirdik. Arkadaşlarımız Şükrü Ozan ve İlker Tanyer de bize katıldı. Firmalar projeyi beğeniyorlar ama aramalarını Google'da yaptıkları için buna dair hizmet istiyorlardı. Ben de Google'ın partnerlik programı kapsamında sınava girdim ve sertifika aldım. Kendi şirketimiz yoktu, home ofis çalışıyorduk. Bizi internetten bulan bir forex firması 2.000 TL ödeme yapınca, onunla kendi şirketimizi kurduk.
Henüz ilk yılında Urla'da vergi rekortmeni oldu
Evleri dışındaki ilk yerlerinin Teknopark İzmir'deki 5-6 metrekarelik ofis olduğunu belirten Mocan, "Belli süre de olsa akademisyenlere teknoparklarda çalışma izni verildiği için burayı tercih ettik. İnternet reklamcılığı konusundan farklı yaklaşımlar geliştirdik. İyi hizmet verdiğiniz zaman referanslarınız çok çabuk yayılıyor. Google'ın kod altyapısını çözdük, insanların gerçek zamanlı olark raporları, istatistikleri görebilecekleri sistemler, reklamların kendi kendini otomatik olarak performansa göre yönetebileceği bazı algoritmalar geliştirdik. Bu hem firmaların dijital reklam için harcadığı parayı azalttı hem de geri dönüşleri artırdı. İlk yılımızda Urla'nın vergi rekortmeni olduk. Teknopark'taki vergisel avantajlara karşın bunu başarmamız maliyecileri bile şaşırtmıştı diye konuştu.
Google'ın Tavsiyesiyle Avrupa'ya Açılıyor
İşler ve eleman ihtiyacı artınca önce Teknopark İzmir'de daha büyük bir ofise taşındıklarını, ardından İzmir'de bir ofis kiraladıklarını anlatan Mocan, "Şu an Bayraklı'da kendimize aiti ofisimizde hizmet veriyoruz." dedi. Her yıl yüzde 20 dolayında büyüdüklerini ifade eden Bora Moca, "Geçen yıl ciromuz 16 milyon TL dolayındaydı. Bu yıl 20 milyon TL'yi aşacağını tahmin ediyoruz. AR-GE'ye yönelik yaptığımız çalışmaların meyvesini geçtiğimiz ay AR-GE Merkezi olarak tescillenerek aldık. Katma değeri yüksek servisler sunmak istiyoruz. Geliştirdiğimiz yazılımlar ve sistemimizin Türkiye'de ve Avrupa'da benzeri yok. Bu kapsamda Google'ın bize bir tavsiyesi oldu. Bunları kendi lisansımızla satmamızı ya da kiralamamızı önerdiler. Destek sunacaklarını, Almanya'nın bu iş için uygun olduğunu söylediler. Geliştirdiğimiz optimizasyon ürünlerini, kendi kendine reklamları yöneten akıllı karar sistemlerini bir ürün haline getirerek diğer ajansların kullanımına sunmak istiyoruz. Bu kapsamda Almanya'da bir ofis açmayı düşünüyoruz. Google'ın desteğiyle bu sistemleri evrensel ürün haline getirip dünyaya sunacağız."
İhracatçı Firmalara Reklam Desteği ve Danışmanlığı Veriyor
Çok sayıda ihracatçı firma ile çalıştıklarına dikkat çeken Bora Mocan, firmaların yurt dışı proje reklamlarını yapmak için kendileriyle bağlantı kurduklarını söyledi. Mocan, şöyle devam etti: Onlara danışmanlık yapıyoruz. İbranice'den Rusça'ya, Arapça'dan Fransızca'ya kadar değişik dillerden hizmet veriyoruz. Fakat şimdiye kadar direkt ihracatımız olmadı. Amacımız bu işi satış işinden çıkarıp teknoloji üreten bir şirket haline gelmekti. Dünyada farklı sektörlerde optimizasyon sistemleri yapan birkaç büyük şirket var. Amacımız bunlardan biri olmak. Akıllı karar sistemlerinin geliştirmek için önemli teknolojik bilgiye ve mühendisliğe ihtiyaç var. AR-GE merkezi bu anlamda bize destek olacak. Şu an yürüttüğümüz 5 proje var. Amacımız ülkeye katma değer sağlayacak ürünler çıkarmak.