Geçtiğimiz aylarda Webrazzi'de yayınlanan Pizzacı Ramon'un sosyal medya başarısını okumayan kalmamıştır. Sosyal medyayı son derece etkin ve başarılı bir şekilde kullanan Ramon De Leon, kısa zamanda öyle bir geri dönüş elde etti ki birçok pazarlama konferansına konuk olarak çağrıldı ve hatta CNN'de yayınlanan bir ekonomi programına bile davet edildi. Ülkemizde de buna benzer birçok başarı hikayesi yer alıyor.
Daha önce Başarı Hikayeleri kategorisinde bazı örnek yazılar paylaşmıştık. Şimdi ise çok farklı bir sektörden bahsedeceğim. Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat: Fayton! Biliyorsunuz, motorlu araçlarla rekabet edemeyen, zaman içinde adı sadece nostalji ile yan yana anılır olan faytonların kendileri gibi yapımcıları da tarihe karışıyor.
Günümüzde bu zanaati icra eden tek aile, Güneş ailesi! 3. nesilden son faytoncu Bülent Güneş ile Şehzade Fayton'un dünü, bugünü ve internet reklamcılığı hakkında konuştuk!
Şehzade Fayton Röportajı
Şehzade Fayton, 1928 yılından bu yana Manisa Akhisar'da fayton ve at arabası üretimi yapan bir fayton atölyesi. Güneş ailesi üç kuşaktır ahşap ve demire şekil vererek Kupa, Victoria ve Brik gibi modellerde faytonlar, at arabaları, minyatür faytonlar ve koşum takımları üretmekteler. Bir zamanların ulaşım ve taşıma araçları faytonlar günümüzde unutulmaya yüz tutmuşken Bülent Güneş ve babası Şefik Güneş'in ellerinde yeniden hayat bularak internet reklamlarının gücü ile tüm dünyaya yayıldı.
Okumaya pek hevesli olmayan Bülent Güneş, dede yadigarı mesleğe henüz çocukken atölyede çırak olarak başlamış. Yıllar geçtikçe diğer birçok zanaat türünde olduğu gibi faytonculuğun da artık son nefeslerini aldığını düşünen ve bunun üzerine 1991 yılında ilk süs faytonunu üreten Bülent Güneş, motorlu taşıtlar karşısında varlığını daha fazla sürdüremeyen at arabalarının aksine faytonların hala ilgi gördüğü kısa zamanda içinde kanıtlamış.
İş Yaklaşımı
Birçok belediyeden ve turistik beldelerdeki otellerden sipariş alan Bülent Güneş, 2006 yılında Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in önerisi ile bir web sitesi açtı. Amacı ürünlerini hızlı bir şekilde hedef kitlesine tanıtmak olan Bülent Güneş, Google reklamları konusunda uzman bir firma ile çalışmak için araştırmalarına başladı.
Şubat 2009'da AdresGezgini ile tanışan Bülent Güneş, internet reklamlarına neden ihtiyaç duyduğunu şu şekilde açıklıyor: "Geçmişte teknoloji bu kadar ilerlememişti. İşlerimizi referanslar aracılığı ile pazarlıyorduk. İnsanlar isme geliyorlardı. Teknolojinin gelişmesi -özellikle internet kullanımının yaygınlaşması - ile birlikte dünya küçüldü. Bizim için internet, dünya pazarına açılan bir kapı oldu. Web sayfamızı kurduktan sonra dünyanın dört bir tarafından sipariş almaya başladık. Hatta taleplerin birçoğuna yetişemedik. Yunanistan, Hollanda, İngiltere, İsrail, Suudi Arabistan, Dubai ve İsviçre gibi dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptık. Bunların hepsi internet reklamları sayesinde gerçekleşti."
AdresGezgini ekibi, Bülent Bey'in sitesinin uygun bölümlerine geri dönüşüm takip kodu yerleştirdi. Ekibimizin amacı, performans takibini mümkün kılarak Google Adwords reklamlarının daha etkili olmasını sağlamaktı. Şehzade Fayton'un anahtar kelimeleri sektörüne yönelik olarak özenle seçildi. Şehzade Fayton'un Google reklamları ile ilgili tüm bilgileri ve istatistikleri reklamlardan sağlanan geri dönüşleri test etmek için Bülent Bey ile şeffaf bir şekilde paylaşıldı. Bu sayede müşteri sayısında iki yıla yakın bir sürede % 80’e varan artış yaşandı.
Sonuç
Şehzade Fayton'un yöneticisi Bülent Güneş'e göre Google AdWords’ün geri dönüş oranının yüksekliği Şehzade Fayton için bir dönüm noktası oldu. Güneş, arama motoru reklamcılığını kullanarak çevrimiçi performansını en üst düzeye çıkarttığını, AdresGezgini ile Google AdWords çalışmalarından çok memnun olduğunu ve reklamlarına aksatmadan devam edeceğini belirtiyor.