Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Kemal Tekin ve Mehmet Akif Atalı AdresGezgini AR-GE Teknik Ekip & Yönetim Kurulu Başkanı Bora Mocan, AR-GE Yazılım Geliştirme Müdürü Mahir Sümer, Yazılım Geliştirme Uzmanı Serdar Saygın ve Tasarım Ekibi Takım Lideri Çağla Nacir’in destekleriyle AdresGezgini Blog Uygulaması’nı başarıyla tamamladı ve uygulama Google Play ve iOS’ta kullanıma sunuldu.
2016 yılında AdresGezgini’nde web programlama dilleri hakkında kendini geliştirmek üzere staj yapan Kemal Tekin uygulama süresince neler yaşadığını şöyle anlatıyor;
2016 yazında AdresGezgini'nde gönüllü olarak 2 ay kadar staj yaptım. Stajım genel olarak web programlama dilleri üzerineydi. Daha önce front-end ve back-end dilleri kullanmamıştım. Bir kaç hafta dilleri pekiştirip pratik yaptıktan sonra Google'ın web sayfalarının açılış performans testini yapan API'sini kullanarak AdresGezgini'nin hizmet verdiği web sitelerini test etmek için bir arayüz projesine başladım. Bu projede HTML, CSS, Javascript ve PHP dillerini öğrenip uygulama fırsatı buldum.
Stajım bittikten sonra AdresGezgini'nin kendi blog sayfaları için mobil uygulama projesine Mehmet Akif Atalı ile başladık. Uygulamanın amacı, AdresGezgini'nin AdresGezgini Blog'u ve ReklamVermek Blogu olmak üzere 2 bloguna mobil ortamdan erişmekti. Buna ek olarak AdresGezgini'nin eğitim dökümanlarına da ulaşım sağlamayı hedefliyordu.
Bu ihtiyaçları karşılayacak uygulamayı yapmaya başladıktan sonra, kullanıcıların okudukları ve beğendikleri blog yazılarına diledikleri zaman ulaşabilmeleri için favori özelliği ekleme gereksinimi duyduk. Bu doğrultuda uygulamaya üyelik sistemi eklemeye karar verdik. Bu aşamada uygulamanın database kısmı da şekillenmeye başladı. Kullanıcılar mail adresi ve parola ile kendi hesaplarına giriş yapıp beğendikleri haberleri favorilerine ekleyip her zaman ulaşabilecekleri bir tasarım yaptık.
Daha sonra sıra kullanıcılara yeni haber girildiğinde uzaktan bildirim atacak sistemi yapmaya gelmişti. Uygulamanın bu özelliği bizi en çok zorlayan kısım oldu diyebilirim. Cordova platformu direkt olarak doğal uygulama gibi çalışmadığı için uzaktan bildirim gönderme işi için farklı bir platform kullanmamız gerekti. İOS'un sertifika ile korumalı süreçleri bu konuda biraz yavaşlamamıza sebep oldu. Bu problemi de aştıktan sonra uygulamanın tasarımını AdresGezgini tasarım ekibi ile ortak çalışma ile uygun hale getirdik.
Bu uygulama, geliştirme aşamasında bize çok şey kattı. Bir web uygulamasını server ile iletişim kurmasını sağladık, bu şekilde database işlemleri yapmasını sağladık. Daha önce yapmadığımız şeyler olduğu için çok fazla araştırma yapmamız gerekti. Araştırma yaparken kaliteli bilgiyi seçebilme yeteneğimizi geliştirdi. Farklı platformları bir arada kullandığımızdan dolayı bizim için çok iyi bir deneyim oldu.
AdresGezgini'nde staj yapmam hem ofis ortamında deneyim kazanmamı sağladı, hem de daha önce hiç kullanmadığın web programlama dillerini öğrendim. Bu dilleri gerçekten kullanılacak bir uygulamayı yazarken kullanma fırsatı buldum. Projemiz AdresGezgini'nin gerçek gereksinimlerinden oluştuğu için bu ihtiyaçları analiz etmek, ihtiyaca göre çözümler üretebilmek bize çok iyi bir düşünce yapısı kazandırdı. Yazdığımız ilk uygulamanın store'da yayınlanmasını görmek bizim için çok mutlu edici ve gurur vericiydi.