2010 yılı sosyal medya açısından oldukça çalkantılı ve bir o kadar da verimli bir yıldı. Sosyal medya sitelerinin artan sayısıyla birlikte sosyal medya takip araçları da gelişti. Bunun yanı sıra Sosyal Medya Uzmanı, Sosyal Medya Danışmanı ve Sosyal Medya Editörü gibi yepyeni ünvanlar hızla hayatımıza girdi.
Sosyal Medya Uzmanı yetiştirmek amacıyla üniversitelerde eğitim programları açıldı. Örneğin, Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Sosyal Medya'yı anlamak ve bu alanda varolan açığı kapatmak adına Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programı adı altında eğitimler vermeye başladı. Sosyal medya ucu bucağı olmayan, her saniye yenilenen içeriği ile zamanın su gibi aktığı yeni bir alan.
Peki 2011'de sosyal medya pazarlama alanında bizleri nasıl bir süreç bekliyor?
AdresGezgini olarak, sosyal medya alanında çalışanların takip edecekleri muhtemel trendler üzerine 5 maddelik bir yazı hazırladık. Umarız bu alanda çalışanlar için faydalı olur.
Mobil Platformlar: Yakın zamanda katıldığım Yeni Medya Düzeni Konferansı ve E-Tohum İzmir Kampı'nda da konuşulmuştu, 2011 yılından itibaren mobil platformlar kullanımı, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarla yapılan internet erişiminden daha fazla olacak. Dolayısıyla mobil platformlar, pazarlamacılar için oldukça önemli bir hale gelecek. iPhone, Android gibi mobil platformlar üzerinden yapılan mobil kampanyalar ve kurumsal mobil uygulamaları 2011 yılında sosyal medya pazarlamacıları için açık bir alan olacaktır.
Arama Motoru ve Sosyal Medya Optimizasyonu: Artan sosyal medya kullanımı ile birlikte içeriğe ve uzmanlık alanına dayalı paylaşım, arama motoru ve sosyal medya optimizasyonu açısından oldukça önemli bir alan. Marka bilinirliliği açısından arama motorlarında görünürlüğü artırmak için yapılan çalışmalar 2011'de de hayatımızda olacak. Bu durum içeriğe dayalı reklamların gelişmesine de katkı sağlayacaktır.
Soru-Cevap Siteleri: Quizy.me, Formspring, Amplify ya da Quora gibi soru-cevap siteleri 2011'de de hayatımızda olacak. Kullanıcılarının bir konu hakkında merak ettiklerini öğrenmeye dayalı geliştirilen bu sosyal ağlar dijital pazarlamacılar için uçsuz bucaksız bir alan. Bu tarz soru-cevap siteleri sayesinde yüzlerce, binlerce insan hakkında bilgi toplayabilir ve kendinize ait bir veri tabanı oluşturabilirsiniz.
Web Etkileşimli Televizyonlar: 2011 yılında Google Tv, Apple Tv ve benzeri platformlar interneti televizyonla buluşturarak yepyeni bir alan yaratacaklar. İnteraktif TV, iTV, idTV ve ITV olarak da adlandırılan bu televizyonlar, dünya nüfusunun günde ortalama 5 saat televizyon izlediğini düşünürsek internet ve televizyonun buluşması açısından yeni bir pazarlama platformunun da doğmasına neden olacaktır.
Sosyal Alışveriş ve Grup Satın Alma: Müşteri kazanımı, deneysel pazarlama, kulaktan kulağa pazarlama ve mevcut müşteri sadakatini geliştirme gibi fırsatların bir arada olduğu aslında etkileşimli alışveriş de diyebiliceğimiz sosyal alışverişin Türkiye'deki ilk örneği Kipru.com'du. Geçtiğimiz Nisan ayında açılan Kipru.com, kullanıcıların Facebook, Twitter ve Friendfeed gibi sosyal ağlar üzerinden birbirleri ile etkileşimde kalarak %80'lere varan indirimler ile alışveriş yapmalarına olanak sağlıyor. Bu örnekten hareketle, 2011 yılında Kipru.com benzeri web sitelerinin artacağını, kısaca e-ticaretin sosyal medya ile entegre olarak daha da güçleneceğini öngörebiliriz. Son tüketiciye hitap eden sosyal alışveriş siteleri, sosyal medya kullanımının oldukça önem kazandığı günümüzde markaların potansiyel müşterilerine ulaşmalarında önemli bir nokta.