Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kendilerini hedef kitlelerine tanıtmaları ve pazar paylarını genişletmeleri açısından sosyal medya kobilere birçok avantaj sunuyor. Özellikle son yıllarda KOSGEB gibi kurumların hibe ve destek projeleri sayesinde sayıları hızla artan kobilerin, internetin gelişimi ile birlikte e-ticaret alanında kendilerini göstermeleri ve sosyal medya ile pazarlama stratejilerini geliştirmeleri oldukça önemli hale geldi. Kobiler için Sosyal Medya Kullanımı başlıklı yazımda da belirttiğim gibi küçük ve orta büyüklükteki işletmeler sosyal medyanın büyüme hızını kendi avantajlarına kullanabilir ve global markalarla aynı platformlarda yer alarak firmalarını iş dünyasının bir parçası haline getirebilirler.
Geçtiğimiz yılı kobiler ve sosyal medya açısından değerlendirdiğimizde 2010'da sosyal medyanın işletmeler tarafından yeni yeni keşfedildiği gözümüze çarpıyor. 2011'de ise kobiler, sosyal medyaya daha çok önem verecek ve farklı stratejiler geliştireceklerdir.
2011'de Sosyal Medya ve Kobiler
1) Kobilerin Sosyal Medyadaki Hareketleri: Sosyal medya 2010'a damgasını vurdu. Fakat sosyal medyadaki büyüme hızının aksine kobilerin birçoğu bu yeniliğe uyum sağlayamadı ya da sosyal ağ hesaplarını aktif olarak kullanmadılar. 2011 kobilerin sosyal medyada etkin olarak varolacağı bir yıl olacak. Özellikle geleneksel medyada yer alan sosyalmedyatv gibi sosyal medya etkileşimli televizyon programlarının, işletmeleri sosyal medya stratejileri geliştirmeye yönlendireceğini düşünüyorum. Bu sayede kobiler, sosyal medyada şeffaf bir iletişimi mümkün kılarak sosyal ağların pozitif etkilerini fark edeceklerdir.
2) Sosyal Ticaret: Geçtiğimiz yıl grup satın alma sitelerinin şaşırtıcı bir hızla hayatımıza girerek popüler hale gelmesi, sosyal medya ve satın alma gücünü bir araya getirmişti. Yeni nesil e-ticaret sitelerinin 2011'de de hızlı yükselişini devam ettirmesi bekleniyor. Sosyal alışverişin bu ölçülebilir hali, küçük işletmeler tarafından cazibe merkezi haline gelecek. Özellikle yeme-içme, kişisel bakım gibi iş modellerine sahip küçük ve orta işletmeler grup satın alma siteleri ile marka bilinirliklerini arttırarak sosyal medyadan kazanç sağlayacaklar.
3) Kobiler için Facebook'un Önemi: Gerçek kişilerle işletmeleri ortak bir ağda buluşturan Facebook'un Türkiye'de kullanım oranı %95. Büyük ölçekli firmalardan küçük işletmelere markaların Facebook'u tercih etme nedenlerinin başında bu kullanım oranı geliyor. Bunun dışında Facebook'ta kişiler, beğendikleri markaları takip ediyorlar ve markalarla gerçek bir ilişki kurabiliyorlar. Facebook'un farklı reklam modelleri de bu etkileşimi destekleyici unsurlar. Reklamları oluştururken istediğiniz yaş aralığını hedefleyebiliyor, cinsiyet, şehir ya da eğitim durumu kriterlerini belirleyebiliyorsunuz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2011'de de Facebook'un bu özelliği ve her bütçeye uygun reklam seçenekleri küçük işletmeleri sosyal medya ile buluşturmada en önemli adımlardan biri.
4) Yeni Yerelcilik Artmaya Devam Edecek: Değişen demografikler, yeni teknoloji, ekonomik baskılar ve çevre hakkında artan endişelerin etkisiyle nüfusun çoğunluğu ailelerine, arkadaşlarına ve yerel topluluklara odaklanıyor. Küçük işletmeler, yerel bazlı müşteri sayısının artmasından ve "Yerel Satıl Al" kampanyaları aracılığı ile yaratılan fırsatlardan fayda sağlıyor. Yeni yerelcilik, ekonomik daralmaya bağlı olarak etkileri hızlanan uzun vadeli bir trend ve bu sene de artan öneminden dolayı yine listede yer alıyor.
Yukarıda belirttiğimiz maddeler dahilinde iyi belirlenmiş, planlı ve paylaşılabilir bir etkili strateji ile işletmenizi sosyal medya ile buluşturabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için bize ulaşın!