İletişim yönetimi, pazarlama stratejilerinin en önemli bileşenlerinden hatta en temel bileşenlerinden birisidir. İletişim yönetimi demek, aslında bir firmanın ürünlerini veya hizmetlerini hedef kitlelerine tanıtmak, duyurmak, marka bilinirliğini artırmak, piyasaya yeni sunulan bir ürünün satışını gerçekleştirebilmek ve müşteri ilişkilerini karşılıklı bir şekilde geliştirmek için kullanılan bir dizi stratejiyi ve beraberinde bir dizi aktiviteyi içerir.
İletişim yönetimi genel olarak aşağıdaki unsurlardan oluşabilir :
- Reklam: TV, radyo, reklam panoları, internet ve diğer sosyal medya platformları aracılığıyla ürün veya hizmetleri tanıtan reklam kampanyaları.
- Halkla İlişkiler (PR): Basın, organizasyonlar, toplumsal etkinlikler ve medya ilişkileri sayesinde şirkete olumlu bir imaj kazandırma veya oluşturma çabaları.
- İç İletişim: Şirket personellerine yönelik iletişim stratejileri, personellerin şirketin hedeflerini ve işleyişini anlamalarına ve bu hedefler doğrultusunda katkı sağlamalarına yardımcı olur.
- Sosyal Medya Yönetimi: Sosyal medya aracılığıyla müşterilerle ve hedef kitle ile etkileşime geçmek, geri bildirimi incelemek ve ardından marka bağlılığını oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir.
- Doğrudan Pazarlama: Müşterilerin kayıtlı verileri sayesinde doğrudan e-posta, telefon veya posta yoluyla ulaşma, müşterilere özel hissettirecek , kişiselleştirilmiş teklifler sunma ve satışı artırma yöntemlerini içerir.
- Etkinlik Yönetimi: Şirket içi etkinlikleri, sergileri, konferanslar veya fuarları sponsorluklar aracılığıyla yapılan marka tanıtım günlerini müşteri ile iletişim etkileşimi için kullanılır.
Pazarlamada ise İletişimi yönetmek, markanızın bilinirliği oluşturmanın yanı sıra firmanızın müşteri ilişkilerini yönetmek, yeni hedef kitlelere doğru yöntemlerle ulaşmak ve ulaşılan kitleyi koruma konusunda da önemli bir rol oynar. Başarılı bir iletişim yönetimi stratejisi, şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.
Diğer yandan Bütünleşik Pazarlama İletişimi Hakkında bazı önemli noktalara değinmek gerekirse; Bütünleşik Pazarlama iletişimin boyutunu biraz daha ileriye taşıyan, bir şirketin veya markanın pazarlama stratejilerini yukarıda da bahsettiğimiz çeşitli kanallar ve araçlar aracılığıyla birleştirip koordine ederek hedef kitleye sunmaya yarayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, tüm iletişim akışının tutarlı ve uyumlu bir şekilde hedef kitleye aktarılmasını sağlar. Bütünleşik pazarlama iletişimi, şu unsurları içerebilir. Örnek olarak, bir bebek giyim markasını ele alalım. Bu marka bütünleşik pazarlama iletişimi kullanarak yeni bir ürününü tanıtmak istiyor. Bu süreçte kullanılabilecek yöntemler:
- Reklam: TV reklamları, dijital reklamlar ve açık hava(reklam panoları) reklamlarıyla ürünün tanıtımını yaparlar.
- Sosyal Medya: Marka ve ürünün özellikleri hakkında özel kampanyalar ve tanıtım görselleri ile Facebook, Instagram , TikTok ve X (Eski Twitter) gibi platformlarda etkileşim oluşturur.
- İçerik Pazarlama: Bloglarında veya sitelerinde ürünün özelliklerini anlatan metinler paylaşırlar.
- Doğrudan Pazarlama: Müşteri datalarından e-posta kampanyaları düzenlerler ve potansiyel müşterilere özel teklifler sunarlar.
- Halkla İlişkiler: Ürün lansmanı için basın toplantıları ve etkinlikler düzenlerler, ürünün medya tarafından kapsanmasını sağlarlar.
Bu şekilde, tüm bu iletişim yöntemlerini bir arada kullanarak marka, yeni ürününü tutarlı bir şekilde tanıtır ve hedef kitleye ulaşır.