E-CRM Nedir ?
CRM (Customer Relationship Management) sistemi Müşteri İlişkileri Yönetimi olarak bilinir. Firmaların kendi iç işleyişleri ve müşterileri ile olan etkileşimlerin tümünü kapsayan, muhasebe, insan kaynakları, satış pazarlama vb. birimler ile bağlantılar sağlayan sistemlerdir.
En ilkel yöntemlerde bu tarz bilgiler evrak üzerinde ve dosyalarda tutulmaktaydı. Bilgi Teknolojilerinin hayatımıza girmesi ile masaüstü programlar kullanılmaya başlandı. Böylelikle envanter ve kaynak sınırını sunucu kapasiteleri belirler oldu. İnternet teknolojisinde yaşanan gelişmeler; hız, güvenlik, esnek erişim, mobil cihaz kullanımı gibi önemli parametreler CRM sistemlerini web ortamına taşıyarak Web CRM olarak karşımıza çıkmaya devam etti. Bulut teknolojisinin sunduğu imkanlar bu parametrelerin faydalarını katlayarak CRM'lerin çok daha hızlı, güvenli, kesintisiz, yedeklenebilir ve kaynak yönetim avantajı sağladı.
E-CRM'in saymakla bitmeyen avantajlarından 10 tanesini sizler için derledik.
1. Kurumsal Hafıza
Firmanın bünyesinde bulunan tüm departmanların, üst yönetimden son kullanıcıya kadar tüm çalışanların ve tüm müşterilerin bilgi akışının bulunduğu bir hafızadır. Veriler çeşitli yöntemlerle haritalandırılır ve yetki kısıtlamalarına göre erişime açılır. Firmanın kuruluşundan itibaren kat ettiği yolu gösteren ve yeni stratejiler geliştirmede önemli rolü olan bir bilgi birikimidir. Firmanın en değerli kaynağıdır.
2. Hizmet Kalitesi
Çalıştığınız sektörde lider konuma ulaşmanın ilk basamağını hizmet kalitesi oluşturmaktadır. Kalitesini ispatlamış bir firma, marka, ürün, eser, bilgi her türlü çıktı büyümenize hız kazandıracaktır. Kaliteli hizmet, bu yolda edinilen bilgiler ile en iyisini hedeflemeniz sonucu ortaya çıkar. İşte bu bilgi deneyimini size sunan, size vizyon ve misyon kazandıran kurumsal hafızanın ürünü kaliteli hizmet anlayışıdır.
3. Müşteri Memnuniyeti
CRM sistemlerinin sağladığı en önemli ve hassas faydalardan birisi de müşteri memnuniyetidir. "Müşteri Velinimettir!" kavramı tam da burada önemini vurgulamaktadır. Müşteri odaklı iş yeri olma anlayışı sizi daima ileriye taşıyan bir eylem planı olacaktır. Müşterilerinizin size ulaşmasını kolaylaştıran, yorumlarını, düşüncelerini, aldığı hizmetin kalitesini ölçen, müşterilerinizi doğru birime ve personele yönlendiren, müşteri davranışlarını analiz eden ve kategorize etmenize imkan tanıyan sistem CRM'dir. Bu sayede müşterilerinizi yakından tanımanıza ve memnuniyetlerini artırmaya imkan doğar.
4. Personel Performansı
CRM sistemleri, personelin üzerindeki görevleri, personelin verimliliğini, hedeflerini, performansını, müşteri ile olan bağlantısını takip etmenize ve yönetmenize olanak tanır. Gelişmiş CRM sistemleri akıllı mekanizmalar ve otomatikleştirilmiş eylemler içermektedir. Örneğin, e-posta gönderimlerinin otomatikleştirilmesi veya müşteri deneyiminin ölçümlenerek personele analiz sunulması gibi. Bu sayede personel tekrarlı iş parçacıkları ile uğraşmaz, zamanı daha değerli ve verimli kullanarak katma değeri artırır.
5. Personel Yönetimi ve İnsan Kaynakları
Farklı departmanlarda çalışan personelin bağlı olduğu ortak CRM altyapısı sayesinde iletişimi daima canlı tutabilirsiniz. Kurum içi bildirimler ile yeni gelişmelerden, toplantılardan haberdar edebilirsiniz. Takımlar oluşturarak takımlara yönelik eylemler sunabilir, yetkilerine göre kaynak erişimlerini yönetebilirsiniz. Maaş, bordro, rapor, izin, işe alım, işten çıkarma vb. insan kaynakları kapsamına dahil olan süreçleri kolaylıkla yönetebilirsiniz.
6. Motivasyon, Verimlilik, Eğitim ve Bilgi Paylaşımı
Kurum içinde çeşitli hedefler belirlenerek ekipler arasında küçük rekabetler oluşturabilirsiniz. İlgili ay içerisinde hedeflerini aşan yüksek performans gösteren personeli ödüllendirerek motivasyon kaynağını yükseltebilirsiniz. Kurum içi ve online eğitimler ile bilgi ve beceri düzeyini artırabilir, personelinizi uzman seviyesine ulaşmasına katkı sağlayabilirsiniz. Eğitimleri ve bilgi paylaşımını CRM sistemleri gerçekleştirebilirsiniz.
7. Muhasebe ve Faturalandırma
Kurum içi kaynak giderlerini, satışları, ciroları, alış ve satış faturalarını CRM sistemleri ile yönetebilirsiniz. Otomatik bildirimler ile müşterilerinize dijital faturalar gönderebilirsiniz. Web tabanlı olması sayesinde farklı online muhasebe programları ile entegre bir şekilde çalıştırabilirsiniz.
8. Veri Güvenliği ve Yedekleme
Verilerinizin veri tabanlarında şifrelenmiş şekilde tutulduğundan emin olmalısınız. Her CRM sistemi verileri şifrelemeden saklayabilir. Her ne kadar veri tabanlarına erişim için ön güvenlik aşaması olsa da güvenliğin kırılması durumunda verilerin okunabilir olması da büyük risk taşımaktadır. Fakat güçlü algoritmalar ile şifrelenmiş veriler ele geçirilse dahi başlangıçta bilgi açığının önüne geçilmiş olacaktır. Bu da size önemli bir zaman kazandırır. Yerel sunucularda yer alan verilerinizin yedeklenmesi büyük depolama alanları gerektirebilir bu da maliyeti artırmaktadır. Bu kapsamda bulut sistemler çok daha esnek ve erişilebilir imkanlar sunmaktadır.
9. Bayi Yönetimi, B2B ve B2C İş Modelleri
B2B (Business to Business) yani Şirketten Şirkete olarak bilinen, şirketlerin kendi arasında birbirlerine sundukları hizmetlerden faydalanmalarıdır. Örneğin, toptan satış yapan firmanın, perakende yedek parça satışı yapan yereldeki bir firmayla yaptığı alışveriş sürecine B2B iş denir. Bayileriniz de sizden ürün veya hizmet tedarik ediyorsa bu da B2B kapsamına girmektedir.
B2C (Business to Consumer) yani Şirketten Tüketiciye olarak bilinen, şirketlerin müşterileri ile yaptığı alışverişin tanımıdır. Hepimizin yapmış olduğu tüm alışverişler B2C iş modelidir. Bu alışveriş hem gerçek pazarda hem de sanal pazarda olabilir.
CRM sistemlerinde bu iş modelleri ve bayi yönetim modülleri yer almakta ve firmalara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
10. Entegrasyon ve API Servisleri
Web tabanlı sistemlerin en büyük avantajlarından birisi de diğer web tabanlı sistemler ile entegre çalışabiliyor olmasıdır. Yukarıda bahsedilen tüm özellikler tek bir CRM sisteminde de bulunabilir, farklı geliştiriciler tarafından programlanmış modüler halde de bulunabilir. Örneğin insan kaynakları yönetimi ile muhasebe yönetimi 2 farklı ürün olsa dahi eğer geliştiriciler bu platformda API (Uygulama Geliştirme Arabirimi) desteği sunuyorsa bu platformlar ile veri alışverişi kurarak CRM sistemine entegrasyon sağlayabilirsiniz.
Siz de büyümenize hız kazandırmak ve işlerinizi dijital ortamda kolaylaştırmak istiyorsanız AdresGezgini ile iletişime geçerek E-CRM çözümlerimiz hakkında uzman ekibimizden bilgi alabilirsiniz.