18 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile internet reklamlarına getirilen yeni vergi düzenlemesi hakkındaki hususlar Resmi Gazete'de yayınlanmış ve tüm kurumlar ve şahıslar için 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere internet reklamları için %15 tutarında ek vergi kesintisi yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Daha önce bu konuda bir blog yazısı yayınlamıştık. İlgili blog yazısına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Yeni yazımızda bu düzenleme hakkında sık sorulan bazı soruları derledik ve yazımızın sonunda karşılaştırmalı bir tablo ile birlikte çalışma modellerini derledik. Bu tabloda yeni düzenlemenin işletmelere getirdiği ek maliyeti de görebilirsiniz.
Karşılaştırma Tablosu için Tıklayınız.
Bireysel olarak çalışmaya devam edersem, beyanda bulunmaz ve %20 KDV ve %15 vergi kesintisini yapmazsam ne olur?
- Yapılan harcamalar için faturanın kullanılmaması durumunda dahi bildirim yapılması hem şahıslar hem işletmeler için zorunludur. Tespiti durumunda vergi usulsüzlük cezaları uygulanacaktır. Teknik olarak vergi kaçırmak anlamına gelir.
Bireysel olarak reklam vermeye devam edersem nasıl bir yol izlemeliyim?
- Yeni kanun gereği hem %20 oranında KDV 2 bildirimi hem de %15 oranında vergi kesintisi yapmadan gidere yazılması teknik olarak mümkün değildir. Bu kesintileri yapmadan yapılacak bir uygulama vergi usulsüzlük cezasını beraberinde getirir. Uygulama konusunda muhasebecinize danışmalı ve yeni düzenleme konusunda bilgi sahibi olduğundan emin olmalısınız.
- Tüm faturaların ve tüm ödemelerin eksiksiz takip edilip maliyeye eksiksiz beyan edilmesi gerekmektedir. Unutulan ya da beyan edilmeyen tüm faturalar ve ödemeler için ödeme tutarı ne olursa olsun vergi usulsüzlük cezası riski bulunur. Kredi kartı ekstrenizin her satırını titizlikle taradığınızdan emin olunuz.
- Google, Facebook ve Instagram gibi platformların faturalandırma ve ödeme döngüsü çok sıktır. Google için ay içinde ortalama 3-4, Facebook ve Instagram için harcama yapılan her gün ayrı fatura oluşturulur. Kanun gereği her bir ödeme için ayrı ayrı beyan verilmesi ve vergi tutarlarının ödenmesi gerekmektedir. Kredi kartı ile yapılan harcamalarda her bir ödeme için bu durumun takip edilmesi zorlaşacak ve riski artıracaktır.
- Internet reklamlarından doğan KDV ve ek vergi kesintisi yıllık ya da geçici vergi dönemlerinde değil her ay ödenmelidir.
AdresGezgini gibi tam mükellef olan yetkili bir ajans ile çalışırsam nasıl bir avantajım olur?
- Profesyonel destek, hatasız açılan reklamlar, uzman bir kuruluş desteğinin en önemli artılarıdır.
- Reklam harcaması için %20 KDV vergisi ve %15 internet reklam vergi kesintisi AdresGezgini tarafından ödenir, sizin bu konuda hiçbir yükümlülüğünüz kalmaz.
- Otomatik ödeme talimatı, toplu ödeme, dönemsel kampanyalar ya da promosyon kredileri kullanırsa reklamların işletmeye maliyeti ek bütçe oranında azalır.
- Profesyonelce hazırlanan reklamların kalite puanı katkısı ile reklamların verimini orta vadede ortalama 5 kata kadar arttırmak mümkündür.
- Muhasebesi kolaydır, müşteri tarafında maliyeye herhangi bir bildirim yapma, geçmişe yönelik bir vergi cezası ile karşılaşma riski bulunmaz. Onlarca faturayı takip etmek zorunda kalmazsınız.
Karşılaştırmalı tablo için tıklayınız.
Maliye internet reklamcılığı için yapılan ödemelerimi kolaylıkla tespit edebilir mi?
- Evet Ödemeler banka havalesi ya da kredi kartı ile yapıldığı için maliye açısından %100 kayıtlı ve tespiti ve takibi en kolay vergi türüdür.
- Kredi kartı ile yapılan ödemelerde ödeme yapılan kurumun adı doğrudan sisteme düşmektedir. Zaten ödemeleriniz kredi kartı ekstresinde Google/Facebook vb. olarak görünür.
- Banka havalesi ile yapılan ödemelerde bu kurumlara yapılan ödemeler otomatik olarak sisteme düşer.
- Bir rakibiniz, çalışanınız ve hasmınız sizi şikayet edebilir.
- Reklamlarınızın yayında olması da en önemli kanıtlardan bir tanesidir.
Maliye internet reklamcılığı için yapılan ödemeleri hangi durumlarda otomatik tespit edemez?
- Google, Facebook gibi kurumlara doğrudan nakit ödeme yapıldığı durumda otomatik olarak tespit edilmesi mümkün değildir, fakat bu kurumların dünya genelinde böyle bir ödeme alması mümkün değildir.
- Yurtdışındaki bir şirketten, ve yurtdışı bankalarına ait kredi kartları ya da banka hesapları ile yapılan ödemeleri Türk maliyesi tespit edemez ama bu durumda da ilgili ülkenin vergi mevzuatı devreye girer. Avrupa birliği ülkeleri için de benzer vergi kesintileri bulunur, KDV oranları her ülke için farklılık gösterir bu oran %27 ile %19 arasındadır ve vergi oranları ve vergi cezaları genel olarak Türkiye’den yüksektir.
Vergi yükümlülüklerimi yerine getirmezsem nasıl bir yaptırım ile karşılaşırım?
- Vergi cezaları sadece tespit edildikleri tarihte değil tespit edildikleri durumdan geriye doğru 5 yıllık dönem için geçerlidir.
- Tespit edildiği durumlarda %20 KDV bildirimi için 5 yıl geriye dönük inceleme söz konusudur.
- %15 vergi kesintisi için 1 Ocak 2019’dan eski olmamak şartı ile geçmişe yönelik 5 yıllık inceleme yapılır.
- Yükümlülük kurumlar için de şahıslar için de aynı şekildedir. Aynı trafik cezalarında olduğu gibi şahıslar da bu vergiyi ödemekle yükümlüdürler. Şahıslar üzerinden ya da şahsi kredi kartları ile yapılan ödemelerde durum değişmez.
İleride vergi aflarından yararlanamaz mıyım?
Yaygın olarak bilinenin aksine vergi aflarında hiç bir zaman ana para ya da vergi cezası affedilmez, sadece vergi cezalarının faizi affedilir ve vergi cezası taksitlendirilebilir.
Nasıl bir vergi usulsüzlük cezası ile karşılaşırım?
- Beyanda bulunmayan ya da bu tutarı ödemeyen kurum ya da şahıslar için:
- Ödenmeyen rakam yasal faizi ile talep edilir.
- Vergi Usul Kanununun 341. maddesine göre 1 kat vergi ziyaı cezası düzenlenir (1 kat cezadır ve %15 ek ödemeyi ifade eder)
- Vergi Usul Kanunun 355. maddesine göre her bir evrak/ödeme için 1.600TL** özel usulsüzlük cezası düzenlenir.
- Bu ödemelerden doğan gelir vergisi, damga vergisi vs. vergiler de ayrıca tahsil edilir.
- Cezalar tespit tarihinden geri dönük olarak 1 Ocak 2019'dan eski olmamak kaydıyla 5 yıllık dönemi kapsar.
Sonuç olarak ne yapmalıyım?
-
Sonuç olarak internet reklamlarının işletmeler için net maliyetleri tüm işletmeler ve şahıslar için karşılaştırmalı tabloda görebileceğiniz üzere net olarak %5,41 ile %13,76 oranında artmıştır.
-
Internet reklamlarının maliyetleri rekabete göre şekillendiği için eğer reklam harcamanız ile karlılığınız aranızda çok ince bir çizgi varsa tekliflerinizi yatırım getiriniz pozitif olacak şekilde yeniden düzenlemeniz akılcı olacaktır.
-
Yine aynı tablodan görebileceğiniz üzere yasal çerçevede hizmet almaya devam etmek hem daha avantajlı hem de risksiz bir yöntemdir.