İnsan beyni doğası gereği tembelliğe yatkındır. Çünkü insan beyninin temel motivasyonu rahat ve tehlikeden uzak bir yaşam sürdürebilmektir. İnsan, alıştığı düzenden çıktığında beyin tehlike hisseder ve bunu aşmak için hareket etme gereği duyar. Örneğin; yaptığınız işler için kendinize bir son teslim tarihi belirleyin, bu durumda beyniniz tehlike hissedecek ve sürekli olarak yoğunlaşabilmenizi sağlayacak ancak yine de beyniniz bir müddet sonra kandırıldığını anlayacak. Bu yüzden sürekli verimlilik için her defasında yeni yöntemler bulunmalı, eskimiş olan değiştirilmedir. Verimliliği arttırmanın yollarını aşamalı olarak inceleyelim.
1-Beynimizi Programlama Aşaması
Her akşam bir sonraki gün yapacağınız işlerin listesini yapın. Yapacağınız ve yaptığınız işlerin gerçek zamanını sadece siz bilebilirsiniz. Bu yüzden kendinize dürüst olup iş-zaman planına göre günlük iş adeti belirlemeniz önemlidir. Örneğin; yapacağınız işler 2 saatten fazla sürecekse günlük en fazla 3 iş belirleyin ; eğer yapacağınız işler 2 saatten az ise en fazla 7 iş belirleyin.
2-Vücut Egzersizi Aşaması
Vücudunuzu hareketlendirmek kan dolaşımınızı hızlandırır, her sabah 10-15 dakikalık egzersizler buna yardımcı olur.
3- Beyin Egzersizi Aşaması
Vücut egzersizinden sonra meditasyon araçlarını kullanarak beyin hareketlendirmesini sağlayabilirsiniz. Meditasyon dışında kelime egzersizi de yapabilirsiniz. Bunun için 10 adet kelime seçin. Önce bir elinizle kelimeyi ilk harfinden son harfine ; ardından son harfinden ilk harfine doğru yazın. Aynı durumu diğer elinizle tekrarlayın. Bu egzersiz beyninizin dikkat ve irade kısmı olan Prefrontal korteksi çalıştıracaktır.
4- Acele Etme Aşaması
Aslında aceleniz olmasa da sürekli aceleniz varmış gibi davranın. Örneğin; işe gideceksiniz ve hazırlanmanız gerekiyor. Kahvaltı yaparken, üzerinizi giyinirken vb. sanki 1 dakika gecikirseniz kötü şeyler olacakmış gibi acele edin. Böylece daha güne başlarken beyninizi hızlı hareket etmesi için tetiklemiş olursunuz. Bunu sürekli yaparsanız, beyninizi az zamanda çok iş yapmaya programlamış olursunuz.
5-Kesintisiz Motivasyon Aşaması
Bunun için işe başlamadan önce tempolu, enerjinizi yüksek tutacak müzikler dinleyebilirsiniz.
6-Verimliliği Devam Ettirme Aşaması
Verimlilik yemek yeme ile doğru orantılıdır. Aç ya da aşırı tok olmanız verimliliğinizi olumsuz etkiler. Aşırı doyduğunuzda beyniniz otomatik olarak dinlenme moduna geçer. Bu genetik aktarımdır. Bu yüzden işe başlamadan önce ne aç ne de çok tok olmamalısınız.
7- Yirmi Dakika Gözleri Dinlendirme Aşaması
Gözlerinizi 20 dakikalığına kapalı tutun. Bunu yaparken müzik de dinleyebilirsiniz. Bu size ihtiyaç duyacağınız enerjiyi verecek ve gözlerinizi dinlendirecektir.
8- Etkili Dinlenme Aşaması
Her gün sonunda, bir sonraki mesai bitiminden sonra yapacağınız aktiviteleri planlayın. Seçeceğiniz etkinlik, yapmaktan çok hoşlandığınız ve sizi tüm günlük süreçlerden arındıracak bir etkinlik olmalıdır. Yürüyüş yapma,kitap okuma, dizinin bir bölümünü izleme, evcil hayvanınızla- eşinizle- arkadaşlarınızla vakit geçirmek, alışveriş yapmak- yemek yapmak gibi örneklerle çeşitlendirebiliriz. Özetle günün yorgunluğunu atacak bir motivasyon etkinliği dinlenmenizi sağlayacaktır. Bu aynı zamanda bir ödül anlayışı demektir. Beyniniz işlerinizi bitirip ödüle kavuşmak için organize olacaktır.